SÉNAT DE BELGIQUE BELGISCHE SENAAT
________________
Session 2009-2010 Zitting 2009-2010
________________
7 avril 2010 7 april 2010
________________
Question écrite n° 4-7439 Schriftelijke vraag nr. 4-7439

de Hugo Vandenberghe (CD&V)

van Hugo Vandenberghe (CD&V)

à la ministre des PME, des Indépendants, de l'Agriculture et de la Politique scientifique

aan de minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid
________________
Autorité européenne de sécurité des aliments - Présence de bactéries dans les poulets - Conclusions Europees Voedselveiligheidsagentschap - Besmetting van kip met bacteriën - Conclusies 
________________
maladie d'origine alimentaire
Autorité européenne de sécurité des aliments
sécurité des aliments
risque sanitaire
volaille
élevage
door voedsel overgedragen ziekte
Europese Autoriteit voor voedselveiligheid
voedselveiligheid
gevaren voor de gezondheid
pluimvee
veeteelt
________ ________
7/4/2010Verzending vraag
(Einde van de antwoordtermijn: 6/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode
7/4/2010Verzending vraag
(Einde van de antwoordtermijn: 6/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode
________ ________
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-7438 Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-7438
________ ________
Question n° 4-7439 du 7 avril 2010 : (Question posée en néerlandais) Vraag nr. 4-7439 d.d. 7 april 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

D'après une étude de l'Autorité européenne de sécurité des aliments, dans les abattoirs européens, 71 % des carcasses de poulets sont infectées par le campylobacter. Cette bactérie peut provoquer de la diarrhée et de la fièvre, surtout chez les jeunes enfants.

En Belgique, 31 % des poulets seraient contaminés par cette bactérie.

Par ailleurs, 19 % de nos volailles seraient contaminées par la bactérie de la salmonellose, tandis que la moyenne européenne est 16 %.

Je souhaiterais une réponse à la question suivante :

Quelles conclusions la ministre tire-t-elle de l'étude de l'Autorité européenne de sécurité des aliments ?

 

Uit een studie van het Europees Voedselveiligheidsagentschap blijkt dat 71 % van de karkassen van kippen in Europese slachthuizen besmet zijn met campylobacter. Dat is een bacterie die vooral bij kleine kinderen diarree en koorts kan veroorzaken.

In België zou 31 % van de kippen hiermee besmet zijn.

Anderzijds zou 19 % van ons pluimvee met de salmonellabacterie besmet kunnen zijn, terwijl 16 % het Europese gemiddelde is.

Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vraag:

Welke conclusies trekt de minister uit de studie van het Europees Voedselveiligheidsagentschap?