SÉNAT DE BELGIQUE BELGISCHE SENAAT
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Session 2009-2010 Zitting 2009-2010
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7 décembre 2009 7 december 2009
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Question écrite n° 4-5735 Schriftelijke vraag nr. 4-5735

de Franco Seminara (PS)

van Franco Seminara (PS)

à la ministre des PME, des Indépendants, de l'Agriculture et de la Politique scientifique

aan de minister van KMO's, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid
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Hypermarché Cora de Hornu - Hygiène - Manquements graves - Mise en conformité - Agence fédérale pour la sécurité de la chaîne alimentaire (AFSCA) - Mission de contrôle - Horeca et grande distribution - Moyens - Budget 2010 Hypermarkt Cora van Hornu Hygiëne Ernstige overtredingen In overeenstemming brengen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) Controletaak Horeca en grootwarenhuizen Middelen Begroting 2010 
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Agence fédérale pour la sécurité de la chaîne alimentaire
inspection des aliments
contrôle sanitaire
magasin à grande surface
industrie de la restauration
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Keuringsdienst van waren
gezondheidsinspectie
grootwarenhuis
horecabedrijf
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7/12/2009Verzending vraag
(Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
16/12/2009Antwoord
7/12/2009Verzending vraag
(Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
16/12/2009Antwoord
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Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4948 Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4948
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Question n° 4-5735 du 7 décembre 2009 : (Question posée en français) Vraag nr. 4-5735 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

L’hypermarché Cora de Hornu a reçu une citation en justice pour manquements graves à l’hygiène.

Les faits remontent aux mois d’août et septembre 2008. Les inspecteurs de l’Agence fédérale pour la sécurité de la chaîne alimentaire (AFSCA) y avaient alors constaté une série d’infractions dans les secteurs de la boucherie et de la poissonnerie.

Un procès-verbal y avait été dressé du côté de la poissonnerie. Mais en ce qui concerne la boucherie, le constat était tellement inquiétant qu’elle fut même mise sous scellés.

Une multitude d’infractions telles qu’une température trop élevée des comptoirs frigorifiques, des problèmes de traçabilité des produits ou encore l’absence de date limite de consommation avaient été relevés.

Convaincu que vous êtes vigilante en la matière, je me permets de vous relayer l’inquiétude de nombreux consommateurs locaux et souhaite vous poser les questions suivantes :

1.Suite aux manquements graves constatés par les autorités de l’AFSCA au sein de l’hypermarché Cora de Hornu en août et septembre 2008, avez-vous eu connaissance depuis lors des démarches entamées par les responsables de l’hypermarché en vue de se conformer aux normes d’hygiène imposées par l’AFSCA ?

2.D’une manière générale, pouvez-vous m’informer des nouveaux moyens mis à disposition de l’AFSCA dans le budget 2010 pour mener à bien sa mission de contrôle de l’hygiène alimentaire dans nos établissements, aussi bien Horeca que de grande distribution ?

 

De hypermarkt Cora van Hornu heeft een dagvaardiging gekregen wegens ernstige overtredingen op het vlak van hygiëne.

De feiten dateren van de maanden augustus en september 2008. De inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hadden er toen een reeks overtredingen vastgesteld in de afdelingen vlees en vis.

Er werd een proces-verbaal opgesteld voor de afdeling vis. In de beenhouwerijafdeling waren de vaststellingen echter zo zorgwekkend dat ze werd verzegeld.

Er werd een veelvoud aan overtredingen vastgesteld, bijvoorbeeld een te hoge temperatuur in de koelvitrines, traceerbaarheidsproblemen van de producten of het niet vermelden van de uiterste verbruiksdatum.

Omdat ik overtuigd ben van uw waakzaamheid op dat gebied ben ik zo vrij u op de hoogte te brengen van de bezorgdheid van talrijke verbruikers uit de streek en u volgende vragen te stellen.

1.Hebt u, naar aanleiding van de ernstige overtredingen die door het FAVV in de hypermarkt Cora van Hornu in augustus en september 2008 werden vastgesteld, weet van de initiatieven die de verantwoordelijken van de hypermarkt hebben genomen om de situatie in overeenstemming te brengen met de hygiënenormen die door het FAVV worden opgelegd?

2.Kunt u mij, meer in het algemeen, zeggen welke nieuwe middelen in de begroting 2010 werden ingeschreven voor het FAVV, opdat het zijn controleopdracht, zowel in de horeca als in de grootwarenhuizen, behoorlijk zou kunnen vervullen?

 
Réponse reçue le 16 décembre 2009 : Antwoord ontvangen op 16 december 2009 :

1. Le « Cora » de Hornu a fait l’objet en août et septembre 2008 de deux contrôles qui ont donné lieu à deux pro justitia avec une fermeture temporaire du rayon boucherie. Certaines non-conformités marquantes ont dû être résolues pour permettre la réouverture du rayon boucherie.

Au niveau judiciaire, ces pro justitia ont été pris en charge par le Parquet de Charleroi.

Suite à la constatation de ces non-conformités, Cora s’est engagé à y remédier en débloquant un budget et en réalisant les travaux nécessaires pour les différentes zones concernées. Le directeur de Cora a informé l’Agence fédéral pour la securité de la chaîne alimentaire (AFSCA) des travaux prévus et de leur planning. La fin des travaux était programmée pour fin octobre 2009.

Lorsqu’un dossier est pris en charge par le parquet, l’AFSCA suit les directives du parquet pour la gestion du dossier.

Au cours de cette période, les contrôleurs de l’Agence se sont rendus à de multiples reprises sur place afin de réaliser des échantillonnages sur des produits vendus dans cet hypermarché; les résultats étaient tous favorables.

2. Aucun budget complémentaire n’est nécessaire pour que l’Agence puisse exercer ses contrôles dans le secteur de la distribution.

En 2010, l’AFSCA va maintenir à un niveau élevé ses contrôles dans ce secteur. Pour ces contrôles, l’Agence se base toujours sur une évaluation de risque : plus le risque est élevé et plus grande est la fréquence des contrôles. Le nombre de contrôleurs et inspecteurs sera maintenu.

Par ailleurs, la cellule de vulgarisation, forte de quatre agents expérimentés et mise sur pied depuis un an, joue très bien son rôle centré sur l’Horeca et le commerce de détail. Elle donne, en étroite collaboration avec les associations professionnelles, de nombreuses formations à des groupes d’opérateurs. Ces sessions sont gratuites.

Enfin, via des actions annoncées à l’avance, l’Agence va aussi, en 2010, poursuivre ses contrôles ciblés sur certaines villes dans les secteurs de l’horeca et de la distribution. Le but de cette action de contrôle annoncée est d’inciter les opérateurs à être partout et toujours en règle en matière de sécurité alimentaire. La médiatisation de ces actions contribue également à sensibiliser les acteurs économiques à leurs obligations.

1. De hypermarkt« Cora » Hornu is in augustus en september 2008 twee maal gecontroleerd. Deze twee controles hebben geleid tot twee pro justitia’s, met een tijdelijke sluiting van de afdeling beenhouwerij. Bepaalde opvallende nalatigheden moesten worden opgelost om de beenhouwerij opnieuw te kunnen openen.

Het Parket van Charleroi belastte zich met deze pro justitia’s .

Als gevolg van de vaststelling van deze nalatigheden heeft Cora zich ertoe verbonden het probleem op te lossen door een begroting vrij te maken en door de nodige werken in de betrokken afdelingen te verrichten. De directeur van Cora heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) van de geplande werken en de planning ervan op de hoogte gebracht. Het einde van de werken was voor eind oktober 2009 gepland.

Wanneer een dossier door het parket wordt beheerd, volgt het FAVV de richtlijnen van het parket voor het beheer van het dossier.

Tijdens die periode hebben de controleurs van het Agentschap zich meermaals ter plaatse begeven om monsters te nemen van de verkochte producten in deze hypermarkt ; alle resultaten waren gunstig.

2. Er is geen bijkomende begroting nodig opdat het Agentschap zijn controles in de distributiesector zou kunnen verrichten.

In 2010 zal het FAVV veel controles in deze sector blijven doen. Voor deze controles baseert het Agentschap zich altijd op een risicobeoordeling: hoe groter het risico is, hoe regelmatiger er controles zijn. Het aantal controleurs en inspecteurs zal hetzelfde blijven.

Bovendien werkt de Voorlichtingscel met vier ervaren medewerkers zeer goed met de horeca en de kleinhandel. Deze cel, die een jaar geleden werd ingevoerd, geeft, in nauwe samenwerking met de beroepsverenigingen, talrijke opleidingen aan groepen van operatoren. Deze opleidingen zijn gratis.

Ten slotte zal het Agentschap in 2010 via verschillende aangekondigde acties gerichte controles blijven uitvoeren in bepaalde steden in de sectoren van de horeca en de distributie. Aangekondigde controleacties zijn bedoeld om operatoren aan te sporen om altijd en overal in regel te zijn op het vlak van voedselveiligheid. De mediatisering van deze acties zorgt eveneens voor bewustmaking van de economische spelers van hun verplichtingen.