BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2012-2013
________
19 april 2013
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-8732

de Karl Vanlouwe (N-VA)

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen en Duurzame Ontwikkeling, toegevoegd aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken
________
Het Justitiepaleis te Brussel
________
openbaar gebouw
Regie der Gebouwen
griffies en parketten
________
19/4/2013Verzending vraag
6/5/2013Antwoord
________
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2707
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-8732 d.d. 19 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent werd de staatssecretaris een document overgemaakt door de Stichting Poelaert. Het document omvat een voorstel voor een masterplan voor het Justitiepaleis te Brussel.

Volgens de inleiding van het document omvat het "beleidsprincipes die een aanzet vormen voor een meer geïntegreerde aanpak van de Campus Poelaert in zijn geheel, waarin het gerechtsgebouw een centrale plaats inneemt. Die nota beoogt zowel architecturaal, programmatisch als beheersmatig een voorstel te bieden voor de toekomst van het gerechtsgebouw en voor de Campus Poelaert van Brussel.

De toekomst van justitie in Brussel heeft alle baat bij een concentratie van alle Brusselse rechtscolleges en andere justitiële diensten op één en dezelfde plaats waar de rechtsonderhorige een oplossing kan vinden voor zijn juridische moeilijkheden."

Het document werd opgesteld door architect Jos Vandenbreeden, directeur van het Sint-Lukasarchief en werd opgesteld in opdracht van de Stichting Poelaert.

De opstellers hebben zich laten inspireren door andere voorbeelden of renovaties van belangrijke overheidsgebouwen in het land. Zo werd het Paleis voor Schone Kunsten ingebracht in een naamloze vennootschap van publiek recht met sociale doeleinden en het Congrespaleis werd volledig gerenoveerd en ingebracht in een naamloze vennootschap, die opgericht werd als dochteronderneming van de Federale Investeringsmaatschappij.

Het masterplan voor het Justitiepaleis stelt dat er naast de justitiële functie van het gerechtsgebouw sprake kan zijn van een culturele, toeristische, commerciële en museumfunctie in relatie met de gerechtsfunctie.

Mijn vragen aan de geachte staatssecretaris zijn de volgende :

1) Werd reeds een stedenbouwkundige aanvraag opgesteld en ingediend bij het bestuur ruimtelijke ordening van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en bij de bevoegde diensten van de Stad Brussel?

2) Wordt bij de renovatie van het gebouw rekening gehouden met een meervoudige functie voor het Justitiepaleis ?

Antwoord ontvangen op 6 mei 2013 :

1 – 2. De regering heeft op 7 februari 2013 het masterplan goedgekeurd voor een beter beveiligde huisvesting voor de gerechtelijke diensten rond de Poelaertcampus.

Dit plan gaat uit van volgende principes:

  • Er wordt gestreefd naar een gedeelde functie voor het justitiepaleis, zijnde enerzijds een aantal gerechtelijke diensten die in het paleis blijven of er terug naartoe gaan, en anderzijds een aantal andere functies die in een deel van het paleis kunnen gerealiseerd worden. Het justitiepaleis moet en zal dus een justitiële functie behouden.

  • Bepaalde diensten kunnen in het paleis blijven, alsook kunnen andere diensten weer in het justitiepaleis gehuisvest worden. Het Hof van Cassatie, het parket van Cassatie, het hof van assisen, de balie alsook het restaurant van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie zullen in het paleis blijven. Daarnaast zal het college van procureurs-generaal, twee vredegerechten en de politierechtbank er terug gehuisvest worden.

  • Daarnaast zullen de correctionele diensten uit het paleis worden gehaald, gezien er in het Justitiepaleis een probleem is rond de beveiliging van de correctionele keten. Het gaat over de rechtbank van eerste aanleg, het hof van beroep en het parket-generaal. Een uitgebreide studie maakt immers duidelijk dat een beveiliging van deze diensten niet te realiseren is in het paleis, vanwege de kostprijs, de technische onhaalbaarheid en de beschadiging van het gebouw als monument. Deze diensten dienen wel gehuisvest te worden in de nabije omgeving van het justitiepaleis in het kader van het eerder vastgelegde principe rond het Poelaertplein een “justitiecomplex” te ontwikkelen. Het onderzoek naar deze nieuwe locatie loopt momenteel. Dit wil zeggen dat we verschillende pistes onderzoeken en onderhandelingen voeren met mogelijke aanbieders. Eens dit afgerond is zal het resultaat aan de ministerraad worden voorgelegd.

  • Naast de hierboven opgesomde justitiële functies zal er nog extra ruimte vrijkomen. Het gaat hier concreet over de sokkel, die bestaat uit vier verdiepingen en twee tussenverdiepingen, waar een andere ontwikkeling mogelijk is. Hierdoor worden er nieuwe (culturele, toeristische, commerciële, horeca…) invullingen mogelijk op een oppervlakte van 44 969,27 m².

Om de mogelijkheden hiervan te onderzoeken zal een consultant worden gezocht. Momenteel zijn we de voorbereidingen aan het treffen hiervoor, zoals de opmaak van het bestek. Dit uitgewerkte voorstel zal opnieuw ter goedkeuring aan de ministerraad worden voorgelegd.

Hierbij zal ook rekening worden gehouden met alle betrokken actoren, waaronder ook de bevoegde Brusselse overheden.

  • In afwachting van de toewijzing van een privépartner en het goedgekeurde voorstel van een globaal renovatieproject zal de Regie der Gebouwen de studies, de renovatiewerken van de façades en de veiligheidswerken van de volledige infrastructuren voortzetten.

  • Het is in deze fase dus nog niet mogelijk om stedenbouwkundige aanvragen in te dienen. Dit zal uiteraard steeds ten gepasten tijde worden gedaan.