BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2011-2012
________
1 februari 2012
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-5461

de Nele Lijnen (Open Vld)

aan de minister van Justitie
________
Holebi's - Huwelijk - World Outgames - Sensibilisering gelijkberechtiging
________
seksuele minderheid
gelijke behandeling
huwelijk
bewustmaking van de burgers
________
1/2/2012Verzending vraag
29/3/2012Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-5461 d.d. 1 februari 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2013 zal het precies tien jaar geleden zijn dat het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. BelgiŽ was hiermee het tweede land ter wereld dat het "homohuwelijk" toeliet. Eveneens in 2013, meer bepaald van 3 tot en met 11 augustus, vinden in Antwerpen de World Outgames plaats. Deze vierjaarlijkse "Olympische Spelen voor holebi's en transgenders", worden ingebed in een breed sociaal en cultureel programma en een driedaagse internationale mensenrechtenconferentie. In totaal worden 8 000 ŗ 10 000 deelnemers en zowat 250 000 bezoekers verwacht. Met andere woorden een ideaal forum om aan te tonen dat het in dit land menens is om werk te maken van een maatschappelijke aanvaarding en gelijkberechtiging van holebi's en transgenders.

1) Plant de geachte minister in 2013 specifieke acties naar aanleiding van de tiende verjaardag van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht met het oog op het blijvend sensibiliseren van de publieke opinie met betrekking tot gelijkberechtiging en maatschappelijke aanvaarding van holebi's en transgenders? Zo ja, welke?

2) Zullen de geachte minister en haar diensten hun medewerking verlenen aan de mensenrechtenconferentie die plaats vindt in het kader van de World Outgames op 5, 6 en 7 augustus? Zo ja, op welke wijze zal dit concreet gebeuren?

3) Zal zij hierover in gesprek treden met de organisatoren van de World Outgames 2013?

Antwoord ontvangen op 29 maart 2012 :

Voor wat betreft het antwoord op de eerste vraag dien ik U te verwijzen naar mijn collega minister bevoegd voor Gelijke Kansen.

De tweede en de derde vraag zijn echter voorbarig aangezien ik pas verneem dat de World Outgames in 2013 in België zullen plaatsvinden en gepaard gaan met een internationale mensenrechtenconferentie. Ik ben dan ook nog niet geïnformeerd of gecontacteerd door de organisatoren.