BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2010-2011
________
4 juli 2011
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-2671

de Karl Vanlouwe (N-VA)

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen
________
De omsingeling van het Kirti klooster in Tibet door Chinese legereenheden
________
Tibet-kwestie
China
religieuze instelling
________
4/7/2011Verzending vraag
7/12/2011Dossier gesloten
________
Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-942
Heringediend als : schriftelijke vraag 5-4301
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-2671 d.d. 4 juli 2011 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Amdo-Tibet, dat bezet wordt door China, houden Chinese soldaten het boeddhistisch Kirti klooster gegijzeld. Sinds 9 april hebben de soldaten het klooster omsingeld en laten ze slechts sporadisch bevoorrading van voedsel toe en laten ze geen monniken meer naar buiten. Het opzet van de blokkade is de monniken ertoe te dwingen hun verzet tegen de opgelegde "patriotische heropvoeding" op te geven. De Chinese autoriteiten verplichtten alle monniken tussen 18 en 40 jaar het klooster te verlaten en deel te nemen aan heropvoedingskampen waar hen de Chinese grondwet, het strafrecht en regels voor religieuze zaken zullen bijgebracht worden. Ondertussen zitten de naar schatting 2,500 monniken bijna zonder voedsel.

De onrusten in het Kirti klooster in de stad Ngaba begonnen toen op 16 maart een 21-jarige monnik zichzelf in brand stak ter nagedachtenis van de grote Tibetaanse opstand in 2008. De brutale onderdrukking van de monniken zorgt nog steeds voor protestacties door monniken en burgers.

De eerste Chinese poging om de monniken weg te brengen met vrachtwagens tijdens de nacht van 12 april mislukte toen de buurtbewoners rond de vrachtwagens een menselijke ketting te vormden. Hierbij zouden drie burgerslachtoffers gevallen zijn. Sindsdien zouden meer dan 300 monniken en burgers gearresteerd en weggebracht zijn naar een onbekende bestemming. Er zouden ook beveiligingscamera's geïnstalleerd zijn zowel binnen als buiten het klooster die de activiteiten van dichtbij volgen.

Hoewel er geen buitenlanders worden meer worden toegelaten in de regio berichten Chinese media dat de toestand in de regio "volstrekt normaal" is.

Ondertussen heft de Dalai Lama de internationale gemeenschap opgeroepen om protest aan te tekenen bij de Chinese autoriteiten en om terughoudendheid te vragen van politie en soldaten.

Mijn vragen aan de minister zijn:

· Is er een inreisverbod voor buitenlanders in de Ngaba regio van de Amdo-Tibet?

· Bevestigt China dat er problemen zijn in het Kirti klooster en dat een grote troepenmacht het klooster geïsoleerd houdt? Hebt U weet van het feit dat er geen voedsel wordt binnengelaten in het klooster?

· Is er reeds op Europees vlak overleg gepleegd hoe op deze gebeurtenissen te reageren en Beijing tot terughoudendheid op te roepen?

· Wat zijn de pijnpunten om niet tot een eensgezind standpunt te komen hierover?