BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2010-2011
________
7 maart 2011
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-1672

de Christine Defraigne (MR)

aan de minister van Binnenlandse Zaken
________
Alarmsysteem niet aangesloten op een alarmcentrale - Registratie - Meldpunt alarmsystemen - Website www.policeonweb.be - Cijfers - Vertrouwelijkheid - Mogelijkheden tot alternatieve registratie - Telefoon en papieren formulier
________
beveiliging en bewaking
politie
elektronische overheid
internetsite
________
7/3/2011Verzending vraag
20/6/2011Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-1672 d.d. 7 maart 2011 : (Vraag gesteld in het Frans)

Artikel 7, § 1, zoals gewijzigd van het koninklijk besluit van 15 februari 2010 (in werking getreden op 13 maart 2010) tot wijziging van het koninklijk besluit van 25 april 2007 tot vaststelling van de voorwaarden voor installatie, onderhoud en gebruik van alarmsystemen en beheer van alarmcentrales bepaalt dat de gebruikers die niet zijn aangesloten op een alarmcentrale de informatie bedoeld in paragraaf 2 moeten melden via de website www.policeonweb.be.

Er wordt ook bepaald dat de toegang tot het meldpunt alarmsystemen via die website kosteloos is en geschiedt door middel van de elektronische identiteitskaart van de gebruiker of een op zijn vraag aan hem via de FOD Informatie- en Communicatietechnologie (Fedict) afgeleverde “token voor burgers”.

Alle alarmsystemen moeten voor 1 maart 2010 bij een meldpunt worden geregistreerd. Elke burger die beschikt over een alarmsysteem dat niet is aangesloten op een alarmcentrale, beschikt echter over vier maanden extra om het te registreren en aldus zijn wettelijke verplichtingen na te komen.

1) Kent u het juiste aantal inwoners dat over een alarmsysteem beschikt en dat is geregistreerd bij een meldpunt via de website www.policeonweb.be?

2) Is de vertrouwelijkheid van de gegevens die via die site gaan gegarandeerd?

3) Hebt u statistieken over het succes van de online-inschrijving?

4) Kan de burger zich rechtstreeks tot een overheidsdienst wenden om die veiligheidsprocedure te regelen?

5) Hoe kan een burger, die niet over een computer beschikt of er geen toegang toe heeft of niet is aangesloten op het internet, zijn alarmsysteem registreren bij het meldpunt alarmsystemen?

6) Overweegt u een papieren formulier voor mensen die niet met een computer werken?

7) De FOD Binnenlandse Zaken onderzoekt de mogelijkheden voor registratie per telefoon wanneer er problemen zijn met de onlineregistratie. Hoever staat dit project? Is het al van toepassing? Zo neen, zal dit project snel worden uitgevoerd om de problemen te voorkomen die een burger zou kunnen hebben met het onlineregistratiesysteem?

Antwoord ontvangen op 20 juni 2011 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

1. Op 20 april 2011 zijn er 110 030 goederenalarmsystemen, die niet aangesloten zijn op een alarmcentrale, aangegeven via de website www.policeonweb.be.

De alarmcentrales moeten de gegevens van hun klanten nog overmaken.

2. Alleen de provinciale Communicatie- en Informatiecentra (CIC) van de Federale Politie en de lokale politie, voor de alarmsystemen die in hun politiezone werden geïnstalleerd, hebben toegang tot de gegevens van het ‘meldpunt alarmsystemen’. Binnen mijn administratie hebben een beperkt aantal personen toegang tot deze gegevens. Zowel bij de politiediensten als bij mijn administratie kan men met de login-gegevens controleren wie welke gegevens heeft geraadpleegd en op welk moment.

3. Wij hebben geen exacte cijfers over het aantal alarmsystemen dat in België werd geïnstalleerd. Men schat dat er tussen de 100 000 en 150 000 alarmsystemen, die niet aangesloten zijn op een alarmcentrale, werden geïnstalleerd. Hiervan werd er 109 249 aangegeven via police on web.

5. Van bij de opstart van dit project werd er rekening gehouden met het feit dat niet alle gebruikers over een internetaansluiting beschikken. Hiervoor werden de volgende oplossingen voorzien:

  • Als deze gebruikers zijn aangesloten op een alarmcentrale dan voert de alarmcentrale de registratie in hun plaats uit. De regering voorziet fiscale maatregelen om het aansluiten op alarmcentrales aan te moedigen.

  • Voor de registratie volstaat een internetverbinding. Dat moet niet noodzakelijk de verbinding zijn van de persoon bij wie het alarmsysteem werd geïnstalleerd. Een registratie via www.policeonweb.be kan via gelijk welke internetverbinding (bij familieleden bijvoorbeeld).

  • In veel gevallen kunnen de gebruikers een beroep doen op de beveiligingsonderneming die het systeem heeft geïnstalleerd of die het onderhoud uitvoert. Deze installateurs stellen mogelijkheden tot internetverbinding ter beschikking en helpen hun klanten met de registratie. Sinds de opstart van het project heeft mijn administratie dan ook een informatiecampagne gevoerd bij ongeveer 750 beveiligingsondernemingen in ons land en hun beroepsverenigingen. De reglementering voorziet immers dat elk alarmsysteem een jaarlijks onderhoud moet krijgen. Alleen de erkende beveiligingsondernemingen kunnen nieuwe alarmsystemen installeren en het onderhoud bij de gebruikers aanbieden en uitvoeren. Bijgevolg moet elke gebruiker in principe tenminste één keer per jaar het bezoek krijgen van een beveiligingsonderneming.

  • Een aantal gemeenten of politiezones stellen computers met internetverbinding ter beschikking van hun inwoners.

4. en 6 en 7. Er was inderdaad voorzien dat de aangifte telefonisch kan gebeuren via een callcenter. Aangezien de Privacy-Commissie een negatief advies heeft gegeven over dit project, hebben wij een andere soort van “papieren” procedure voorzien. Voor de personen die dus niet de middelen hebben om een beroep te doen op bovenvermelde mogelijkheden, kan mijn administratie ter hulp komen door zelf over te gaan tot de registratie aan de hand van een papieren formulier dat werd ingevuld door de gebruiker van het systeem. Deze werkwijze mag evenwel slechts als laatste redmiddel worden gebruikt. Momenteel hebben er al 97 personen gebruik gemaakt van deze procedure.