BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2007-2008
________
3 april 2008
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-684

de Martine Taelman (Open Vld)

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie en Institutionele Hervormingen
________
Werkstraffen - Gemeentelijke of stedelijke coördinator - Toelagen
________
vervangende straf
gemeente
voltrekking van de straf
lokale financiën
________
3/4/2008Verzending vraag
15/5/2008Antwoord
________
Herindiening van : schriftelijke vraag 4-299
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-684 d.d. 3 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het opleggen van werkstraffen door de rechter is in stijgende lijn. De zoektocht naar plaatsen voor de uitvoering van de straffen en de opvolging ervan is niet steeds eenvoudig en vergt mankracht. Sommige steden en gemeenten, zoals recent nog Maaseik werven hiervoor dan ook coördinatoren aan.

Vandaar mijn vragen aan de geachte minister:

1. Voor hoeveel van zulke coördinatoren wordt er reeds een toelage gegeven?

2. Welke gemeenten of steden deden reeds een aanvraag om zo’n coördinator door de FOD Justitie tewerk te laten stellen?

3. Hoeveel bedraagt het globale budget?

Antwoord ontvangen op 15 mei 2008 :

1. Vooreerst wens ik op te merken dat het zoeken naar geschikte prestatieplaatsen voor de uitvoering van een werkstraf in eerste instantie een opdracht is van de justitiehuizen. Het is immers de justitieassistent die instaat voor de concrete invulling én de opvolging van de werkstraf, vanzelfsprekend onder toezicht van de probatiecommissie. Binnen elk justitiehuis werd een coordinator alternatieve gerechtelijke maatregelen aangesteld die ondermeer als taak heeft dergelijke prestatieplaatsen te zoeken.

Bij de uitvoering van haar opdrachten in het kader van de uitvoering van een werkstraf, kan het justitiehuis beroep doen op organisaties die hiervoor een subsidie kunnen ontvangen. Een dergelijke subsidiëring is mogelijk in het kader van het zogenaamde Globaal Plan (wet van 30 maart 1994 en bijhorende uitvoeringsbesluiten). Lokale overheden kunnen op basis van deze subsidiereglementering een aanvraag indienen bij de minister van Justitie, via de arrondissementele Evaluatie- en Opvolgingscommissie onder voorzitterschap van de procureur des Konings. De hiermee aangeworven personeelsleden staan ofwel in voor de effectieve werkbegeleiding op de werkvloer ofwel voor het zoeken naar prestatieplaatsen en de werkgestrafte daar naartoe leiden en omkaderen.

In 2007 werden binnen dit subsidiekanaal eenentachtig werkstrafprojecten gesubsidieerd waarvan achttien projecten een werkvloerbegeleiding aanbieden en drieënzestig projecten in een dispatchingsaanbod voorzien.

Voor meer gedetaileerde informatie kan ik trouwens verwijzen naar een recent wetenschappelijk onderzoek dat hieromtrent werd verricht door de Vrije Universiteit Brussel en de Université catholique de Louvain, in opdracht van de Federale Programmatorische overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid ter ondersteuning van mijn departement. Het onderzoeksrapport werd recent gepubliceerd met als titel Werken en leren als straf en uitgegeven bij VUBPress.

2. In 2007 ging het om vierenzeventig lokale overheden, met name :

Aat, Amay, Anderlecht, Ans, Antwerpen, Bastenaken, Beersel, Bergen, Beringen, Bonheiden, Brugge, Brussel, Charleroi, Chaudfontaine, Colfontaine, Comines-Warneton, Couvin, Dendermonde, Diepenbeek, Dinant, Doornik, Eigenbrakel, Elsene, Erpe-Mere, Etterbeek, Eupen, Evere, Geel, Geldenaken, Genk, Gent, Geraardsbergen, Hamoir, Hannuit, Hasselt, Herentals, Hoei, Houthalen-Helchteren, Jette, La Louvière, Lanaken, Lasne, Leuven, Luik, Maaseik, Maasmechelen, Marche-en-Famenne, Mechelen, Moeskroen, Mol, Namen, Neerpelt, Ninove, Oostende, Oudergem, Rochefort, Roeselare, Sambreville, Schaarbeek, Seraing, Sint Niklaas, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Katelijne-Waver, Ternat, Tienen, Tongeren, Turnhout, Verviers, Villers-la-Ville, Vilvoorde, Vorst, Walcourt en Watermaal-Bosvoorde.

Bovendien hebben verscheidene gemeenten een nieuwe subsidieaanvraag ingediend bij de arrondissementele Evaluatie- en Opvolgingscommissies. Deze voorstellen zullen door mijn administratie worden geadviseerd en nadien worden voorgelegd aan de Ministerraad zoals voorzien in de reglementering.

3. De financiering van dergelijke projecten gebeurt via middelen binnen het Veiligheidsfonds voor de subsidiëring van de alternatieve gerechtelijke maatregelen. Jaarlijks is hiervoor 5 497 338,12 euro ter beschikking van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie, gedeeltelijk aangevuld met een gedeelte van de middelen die voortvloeien uit de wet van 6 december 2005 betreffende de opmaak en financiering van actieplannen inzake verkeersveiligheid.