BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2008-2009
________
4 augustus 2009
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-3857

de Christine Defraigne (MR)

aan de minister van Justitie
________
Verkrachting - Cijfers - Beteugeling Ondoeltreffendheid - Lichte straffen
________
seksueel geweld
gerechtelijke vervolging
bewijs
strafsanctie
________
4/8/2009Verzending vraag
25/11/2009Dossier gesloten
________
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5650
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-3857 d.d. 4 augustus 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

In de loop van de maand juni 2009 verschenen in de pers cijfers over het aantal verkrachtingen in BelgiŽ dat het voorwerp is geweest van een gerechtelijk onderzoek en waarover een vonnis is geveld.

In slechts vier van de honderd dossiers die tussen 2001 en 2007 werden geopend, werd een gevangenisstraf uitgesproken van achttien maanden tot drie jaar. In ťťn enkel geval heeft de dader zijn celstraf effectief uitgezeten. De andere drie werden voorwaardelijk in vrijheid gesteld.

De helft van de dossiers werd geseponeerd omdat de dader niet kon worden geÔdentificeerd. In de andere helft kon een verdachte worden geÔdentificeerd, maar konden onvoldoende bewijzen worden voorgelegd.

Dat zijn onrustwekkende resultaten, vooral als men weet dat verkrachtingen veel voorkomen. Een vrouw op vijf zou ooit het slachtoffer worden van een verkrachting of een poging tot verkrachting.

De Verenigde Naties hebben door bemiddeling van hun secretaris-generaal Ban Ki-moon trouwens campagne gevoerd om de publieke opinie te mobiliseren teneinde de grote politieke beleidsmakers ertoe aan te zetten een einde te stellen aan deze eeuwenoude, maar ontoelaatbare vorm van geweld.

1. Zijn die cijfers correct? Zo ja, welke zijn de redenen voor de inefficiŽnte beteugeling van een dergelijk misdrijf?

2. Kunt u mij, tot slot, uitleggen waarom er, als het dan al tot een veroordeling komt, zo'n lichte straffen worden uitgesproken?