Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9365

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 19 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Fitness - Extreem programma "Insanity" - Gevaren - Richtlijnen voor fitnesscentra - Preventie en informatie van de bevolking

bewustmaking van de burgers
sport
gevaren voor de gezondheid
haar- en schoonheidsverzorging
bescherming van de consument
sportorganisatie

Chronologie

19/6/2013Verzending vraag
18/9/2013Rappel
12/11/2013Rappel
13/2/2014Antwoord

Vraag nr. 5-9365 d.d. 19 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

"Insanity" werd in 2009 in de Verenigde Staten gelanceerd door een fitnesscoach. Het gaat om een extreem programma waarin deelnemers tot het uiterste worden gedreven. Insanity belooft na 60 dagen een prachtig lichaam. Trainen gebeurt op basis van het eigen lichaamsgewicht en zo zouden in een uur tot 1000 calorieŽn verbrand kunnen worden. Het fitnessprogramma wordt aangeboden via DVD, in BelgiŽ ook verkocht via internet en shoptelevisie. Tegenwoordig wordt het programma ook gegeven in fitnesscentra en is het zelfs een waar succes. Specialisten waarschuwen nu voor de gevaren van "Insanity". Voor onervaren sporters of sporters ouder dan 45 jaar zou "Insanity" zelfs ronduit gevaarlijk kunnen zijn. Men moet al in topconditie zijn om dit programma aan te kunnen, anders krijgt men te kampen met blessures. Bij mensen die niet in goede conditie zijn, kan dit hevige trainingsprogramma zelfs cardiovasculaire problemen veroorzaken. "Insanity" heeft niets met gezondheid te maken, maar is gewoon een marketingstunt. Sportartsen raden mensen die willen beginnen met "Insanity" daarom aan een sportmedisch onderzoek te laten uitvoeren.

Ik heb volgende vragen voor de geachte minister:

1) Bent u op de hoogte van de nefaste gevolgen die de fitnessrage "Insanity" tot gevolg zou kunnen hebben? Welke zijn die?

2) Zijn er aanwijzingen dat er in BelgiŽ mensen worden opgenomen met sportblessures of hartklachten na het beoefenen van "Insanity"?

3) Bestaan er richtlijnen voor fitnesscentra aangaande het toelaten van bepaalde personen tot het beoefenen van bepaalde, zeer fysiek belastende sporten?

4) Zal u maatregelen nemen om de bevolking in te lichten over de mogelijke gevolgen van een programma zoals "Insanity"?

Antwoord ontvangen op 13 februari 2014 :

Deze vraag niet behoort tot mijn bevoegdheden, maar wel tot die van mijn collega, de heer Vande lanotte, minster van Economie.