Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-5841

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 9 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Rusland - Homoseksualiteit - Nieuwe wet - Pedofilie - Rechten van homoseksuelen

Rusland
seksuele minderheid
pedofilie

Chronologie

9/3/2012Verzending vraag
20/7/2012Antwoord

Vraag nr. 5-5841 d.d. 9 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op woensdag 29 februari 2012 werd in het Russische Sint-Petersburg een controversieel wetsvoorstel met een overtuigende meerderheid goedgekeurd. Door de wet is het nu strafbaar voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders om hun gedrag te "propageren" in het openbaar zodat de Russische jeugd niet beÔnvloed wordt door hun gedrag of gedachtegoed. Overtreders riskeren een boete van meer dan 12.000 euro.

Een ander, schokkend onderdeel van de wet is dat ook het propageren van pedofilie in deze wet is opgenomen. Juridisch worden pedofilie en homoseksualiteit in deze controversiŽle wet gelijkgesteld.

Organisaties die opkomen voor de rechten van homoseksuelen vinden de wet absurd. Het maakt homoseksualiteit volgens hen illegaal. Ook zou het de Russische autoriteiten de macht geven om organisaties die opkomen voor de rechten van homo's te doorzoeken of om publieke acties te verhinderen.

Ook in andere delen van Rusland zijn gelijkaardige wetten goedgekeurd, bijvoorbeeld in Arkhangelsk en Ryazan. Valentina I. Matviyenko, voorzitter in het Russische parlement, vond het zeer aannemelijk dat deze wetten ook op federaal niveau konden worden aangenomen.

Graag had ik hieromtrent dan ook een gedetailleerd antwoord ontvangen op volgende vragen:

1) Hoe reageert u op de goedkeuring van deze wet in Sint-Petersburg? Beschouwt u het als een overtreding van de universele rechten van de mens? Wat vindt u ervan dat homoseksuelen en pedofielen op dezelfde lijn worden geplaatst?

2) Gaat u Rusland contacteren in verband met deze wet? Waarom wel/niet?

Antwoord ontvangen op 20 juli 2012 :

Mijn antwoord op deze vraag werd gegeven toen ik op vraag nr. 5-5656 van 17 februari ll. van het eerbare lid over hetzelfde onderwerp heb geantwoord.