Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10424

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 20 november 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Medische fouten - Chirurgische ingrepen - Gezondheidsschade - Overlijdens - Evolutie - Verbeteringen

medische fout
gezondheidsstatistiek
chirurgie
ziekenhuis

Chronologie

20/11/2013Verzending vraag
30/1/2014Rappel
4/3/2014Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-10424 d.d. 20 november 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg heeft een rapport gepubliceerd aangaande de gevolgen van medische fouten. In 5 jaar tijd blijkt het aantal sterfgevallen in ziekenhuizen gehalveerd. In de periode april 2011 tot maart 2012 werden er 970 zorggerelateerde doden geregistreerd, dit is beduidend minder dan de 1970 doden in 2008. Ook het aantal mensen dat gezondheidsproblemen overhoudt na een ziekenhuisbezoek is gedaald.

De afname zou te danken zijn aan een aantal verbeteringen bij chirurgische ingrepen, zoals de invoering van de time-outprocedure. Deze procedure zorgt ervoor dat er voorafgaand aan een operatie nog eerst een checklist wordt afgewerkt. Er werd ook meer aandacht besteed aan de zorg van kwetsbare ouderen.

Hierover heb ik enkele vragen.

1) Hoeveel patiŽnten zijn de afgelopen vijf jaar overleden na een medische ingreep? Gelieve de cijfers gegroepeerd per jaar weer te geven.

2) Hoeveel patiŽnten hielden de afgelopen vijf jaar gezondheidsschade over na een chirurgische ingreep? Gelieve ook hier de cijfers gegroepeerd per jaar weer te geven.

3) Welke evoluties zijn hier merkbaar? Kunnen we dezelfde conclusie toepassen op BelgiŽ? Kunt u toelichten?

4) Welke procedures/richtlijnen bestaan er in BelgiŽ om het aantal zorggerelateerde doden te verminderen? Kunt u toelichten?

5) Op welke vlakken kunnen er nog verbeteringen worden doorgevoerd om deze cijfers te doen dalen? Kunt u toelichten?