(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
Er stelt zich een probleem met het grensoverschrijdend spoorverkeer tussen België en Nederland, met name tussen de gemeenten ten noorden van Antwerpen (Ekeren, Kapellen, Kalmthout en Essen) en Roosendaal in Nederland. Sinds enige jaren is de oorspronkelijke IC-verbinding Roosendaal-Oostende komen te vervallen. Als compensatie rijdt er een stoptrein naar Roosendaal. De aansluiting op het Nederlandse net en vice versa is echter abominabel. Als de stoptrein in Roosendaal aankomt, zijn de treinen richting Rotterdam en Breda net vertrokken, dit met lange wachttijden tot gevolg. 's Morgens is er geen verbinding voor 7 u 25. Door deze beroerde aansluiting en bediening is het reizigersaantal fors gedaald.
Het gevolg is dat veel mensen die van België naar een Nederlandse bestemming pendelen, nu in de feiten gedwongen worden om met de wagen naar Roosendaal te rijden en daar de hele dag te parkeren. Een alternatief, de treintaxi die in Nederland bestaat, biedt ook geen soelaas voor Belgen. Want die taxi kan niet over de grens. Belgen die er gebruik van willen maken, moeten rijden of zich laten afzetten op de Belgisch-Nederlandse grens. Een absurde toestand in een Verenigd Europa.
Kan hiervoor geen oplossing gevonden worden ? In feite kan het niet zo moeilijk zijn : het meest logische lijkt de stoptrein 10 minuten vroeger te plannen en ook's ochtends vroeger te laten rijden. Als dat niet kan zouden afspraken in verband met treintaxi's die op Belgisch en Nederlands grondgebied kunnen opereren, toch een minimum zijn. Nog beter zou natuurlijk zijn de sneltrein Amsterdam-Brussel in Essen te laten stoppen. Dit zou maar een vier minuten extra kosten en allicht is er een groot reizigerspotentieel voor een dergelijke stopplaats in Essen en ruimere omgeving.
Kan de minister mij meedelen welke oplossing zij ziet en op welke termijn zij hiervan werk zal maken ?
Antwoord : De vraag omtrent de aansluiting naar Dordrecht heeft zeker de aandacht gekregen van de NMBS. Het gaat hier evenwel om een moeilijke vraag. De NMBS stelt haar dienstregeling op rekening houdend met de behoeften van de grootste reizigersstromen.
Zo staan de L-treinen van lijn 12 Essen-Antwerpen in Antwerpen-Berchem in aansluiting met bepaalde treinen naar Brussel en Antwerpen-Centraal.
Door de werken aan de Antwerpse Noord-Zuid verbinding zijn trouwens bijna geen verschuivingen in de dienstregeling mogelijk zonder een kettingreactie teweeg te brengen die binnenlandse aansluitingen in het gedrang brengen.
Het creëren van een aansluiting te Roosendaal is mede om die reden moeilijk te bewerkstelligen. Indien de L-treinen vroeger zouden moeten aankomen te Roosendaal, moeten zij vroeger vertrekken te Antwerpen-Berchem en door de toepassing van het symmetriepunt zullen zij komende vanuit Essen later aankomen te Antwerpen-Berchem waardoor onder andere de aansluiting naar Brussel zou vervallen.
Ook de NS moeten aansluitingen verzekeren in Nederland en kan dus weinig veranderen aan de vertrekuren te Roosendaal.
De NMBS heeft reeds verschillende opties onderzocht om de verbinding Essen-Roosendaal te verbeteren :
1. Bij de invoering van het IC-IRplan '98 vertrok de IR n Essen-Antwerpen-Brussel-Jambes in Roosendaal.
Bij vertrek in Roosendaal vertrok de IR n drie minuten na de IC B Amsterdam-Brussel, waardoor een vertragingsgevoelige situatie ontstond. Om meer controle te krijgen op de regelmaat van de IR n werd besloten deze vanaf 10 januari 1999 te beperken tot Essen en ook de IC B niet meer het station Antwerpen Centraal te laten bedienen.
Indien de NMBS de IR n opnieuw te Roosendaal laat vertrekken, komt de regelmaat terug in het gedrang.
2. De NS heeft op Nederlands grondgebied een aantal stops van de IC B afgeschaft, omdat zij deze trein een meer internationaal karakter wensen te geven.
De invoering van een extra stop op Belgisch grondgebied wordt door de NS dan ook niet gewenst en is trouwens niet verzoenbaar met het beschikbare rijpad tot Brussel.
3. De L-trein kan niet op een ander tijdstip aankomen en vertrekken te Essen, omdat hierdoor aansluitingsmogelijkheden te Antwerpen-Berchem zouden vervallen.
Tijdens besprekingen met de NS wordt telkens rekening gehouden met de problematiek van grensoverschrijdende aansluitingen. In de huidige situatie (werken te Antwerpen en organisatie van de dienstregeling in België en Nederland) kan echter geen perfecte oplossing worden gevonden.
Wat er ook nog aan hapert, door de huidige situatie mogen we niet vergeten dat er een aansluiting is die op 11 minuten Dordrecht-Rotterdam bereikt.
Het is in ieder geval zo dat de uurregeling van de hele lijn grondig moet worden gewijzigd op middellange termijn, dit doordat de nieuwe lijn in gebruik wordt genomen, maar ook door de Noord-Zuid verbinding in Antwerpen. Bij die gelegenheid zullen de regelingen volledig worden aangepast, zodat er betere verbindingen naar Roosendaal kunnen worden voorzien. De NS voorziet trouwens ook een hervorming van haar treindienst tegen 2006.
Het systeem van treintaxi is in België niet in voege. De kosten van een dergelijk grensoverschrijdend systeem zullen volgens de NMBS niet in verhouding zijn met de verwachte reizigerswinst.