De gevolgen van de verkiezingen voor de samenstelling van de Senaat

3/6/2019

Op 26 mei 2019 vonden in België verkiezingen plaats voor het Europees Parlement, de federale Kamer van volksvertegenwoordigers en de gemeenschaps- en gewestparlementen. Er werden echter geen senatoren verkozen. De Senaat bestaat immers sinds 2014 uit vijftig deelstaatsenatoren, die worden aangewezen door de parlementen van de gemeenschappen en de gewesten, en tien gecoöpteerde senatoren, die worden aangewezen door de deelstaatsenatoren.

De zetelverdeling in de Senaat hangt wel af van de verkiezingen van 26 mei 2019. De verkiezingsuitslagen voor de gemeenschaps- en de gewestparlementen bepalen hoeveel deelstaatsenatoren elke politieke formatie mag aanwijzen. Voor de gecoöpteerde senatoren wordt de verdeling bepaald door de verkiezingsuitslagen voor de Kamer van volksvertegenwoordigers.
De verkiezingen hebben de volgende zetelverdeling opgeleverd:

De gevolgen van de verkiezingen voor de samenstelling van de Senaat

Er moet worden vermeld dat de senator die zal worden aangewezen door het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap nog niet in deze cijfers is opgenomen. Dit parlement wijst autonoom één van zijn leden aan als deelstaatsenator.

Op donderdag 4 juli 2019 zal de Senaat voor het eerst opnieuw samenkomen voor de eedaflegging van de deelstaatsenatoren. De gecoöpteerde senatoren zullen dit in een daaropvolgende plenaire vergadering doen.