Nieuwe hoorzittingen in de Senaat rond partnergeweld

17/01/2020

Het Adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen heeft op vrijdag 17 januari 2020 de reeks hoorzittingen rond het thema partnergeweld.

De vergadering richtte zich op volgende aspecten:

  • Nienke Kiekens, Experte Dienst Preventie voor Veiligheid van de Stad Gent, en Serge Malefason, substituut-procureur-generaal te Gent, focusten op het "stalkingalarm"-project dat momenteel in Gent loopt. Het doel is het voorkomen van geweldescalatie en het vermijden van familiedrama’s. Het systeem is geen wondermiddel maar geeft blijk van een duidelijke impact. Het platform wordt verder op punt gesteld en zou op termijn elders in België kunnen worden uitgerold.
  • Christian de Valkeneer, procureur-generaal te Luik, en Nadia Laouar, substituut-procureur-generaal te Luik, gingen dieper in op de bewustmaking, via gedegen vormingen, rond de opsporing van geweld, het belang van een degelijk gekaderde eerste opvang van slachtoffers en van het toegankelijk stellen van expertise. Er werd stilgestaan bij een uitgetest risico-evaluatie-tool dat cruciaal kan zijn voor een efficiënt doorverwijzingsbeleid. De sterkte van een multidisciplinaire aanpak werd besproken als ook de regionale verschillen in beleid die er zijn, ondermeer verwijzend naar de “Family Justice Centers”.
pdf

Presentatie door de heer Serge Malefason, subsitituut-procureur-generaal te Gent

  (364.3 kB)