Op maandag 1 februari 2021 vergaderde het Adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen over de impact van de COVID-19-crisis op vrouwen.
De Covid-crisis heeft de vele ongelijkheden tussen vrouwen en mannen verscherpt, ongelijkheden die volgens de leden van het Adviescomité al voor de pandemie bestonden.
Tijdens deze hoorzitting/gedachtewisseling kwamen de volgende experten aan het woord:
Mevrouw Herlindis Moestermans, Stafmedewerkster bij de Vrouwenraad, bracht in haar presentatie de volgende punten onder de aandacht:
De covid-19-crisis heeft de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen en de sociale verschillen tussen mannen en vrouwen in verschillende domeinen van de samenleving zoals gezondheid, sociaal-economische status, op het gebied van de zorg en de verdeling van werk en privé-leven, aan het licht gebracht.
Het is belangrijk hierover na te denken om een doeltreffend beleid te kunnen voeren dat ook de ongelijkheden tussen vrouwen en mannen bestrijdt. "Om deze maatregelen te nemen, beschikken we over methodologieën en voorschriften die de Belgische autoriteiten in de loop der jaren hebben ontwikkeld op basis van internationale voorschriften en mede onder druk van de vrouwenbeweging", aldus mevrouw Moestermans.
Volgens mevrouw Isabella Lenarduzzi, Founder and Managing Director van JUMP, is het van essentieel belang relevante gegevens te verzamelen die het mogelijk maken deze verschillende ongelijkheden goed in kaart te brengen. Mevrouw Lenarduzzi wees op het gebrek aan analyses en cijfers betreffende gelijkheid, non-discriminatie en gender in ons land. Internationale instanties als de VN en de OESO, maar ook landen als Frankrijk en Engeland, hebben in het verleden immers al heel wat relevante gegevens verzameld waaruit blijkt dat de covid-19-crisis een andere impact heeft op vrouwen dan op mannen.
De statistische gegevens die mevrouw Sylvie Lausberg, voorzitster van het CFFB, heeft voorgesteld, maken het volgens haar mogelijk te wijzen op de alarmerende situatie van vrouwen in verscheidene sectoren van de samenleving tijdens deze pandemie.
"Het geweld tegen vrouwen is dramatisch toegenomen, met een stijging van 70% van het aantal oproepen over huiselijk geweld," zei de CFFB voorzitter. Wat de essentiële beroepen betreft, staan vrouwen veel meer dan anderen in de frontlinie tijdens deze gezondheidscrisis: 80% vrouwen in de ziekenhuissector, 88% vrouwen in rust- en verzorgingstehuizen, 96% vrouwen in kinderdagverblijven, 95% vrouwen in de sector van de gezinshulp, 80% vrouwen als gezinshoofd bij eenoudergezinnen.
Blootstelling aan ziekte, verhoogde werkdruk en bezorgdheid om hun eigen gezondheid en die van eventuele gezinsleden wegen daarom zwaar door bij vrouwen.
Het dossier nr. 7-197 kan worden geraadpleegd op de website van de Senaat.