Lentezitting van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, 24-28 april 2023

24-28/04/2023

De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, samengesteld uit 306 parlementsleden van de 46 lidstaten, is de parlementaire instelling van de Raad van Europa, een intergouvernementele organisatie die werd opgericht door het Verdrag van Londen van 1949 en die vooral actief is op het terrein van de mensenrechten. De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa mag worden beschouwd als de oudste internationale, pluralistische parlementaire assemblee samengesteld uit democratisch verkozen volksvertegenwoordigers.

Op de agenda van de voorjaarszitting van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa stonden volgende punten. De heren Daems, Gryffroy en De Brabandere vertegenwoordigden de Senaat tijdens deze zitting.

Op donderdag 27 april 2023 vond een spoeddebat plaats over "De situatie van Oekraïense burgers, waaronder kinderen, die onder dwang zijn ontheemd of overgebracht naar de Russische Federatie of naar Oekraïens grondgebied dat de facto onder controle staat van de Russische Federatie", gevolgd door een actualiteitsdebat over "De rol van Rusland bij de escalatie van de spanningen in de Republiek Moldavië".

In de nasleep van de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië debatteerde de Assemblee over een verslag over beleidsstrategieën om de gevolgen van natuurrampen te voorkomen, zich erop voor te bereiden en ermee om te gaan.

Er was ook een actualiteitsdebat over de vierde Top van de Raad van Europa, die op 16-17 mei 2023 in Reykjavik wordt gehouden.

De Commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa, Dunja Mijatovic, presenteerde haar jaarlijkse activiteitenverslag voor 2022, terwijl de secretaris-generaal van de Raad van Europa, Marija Pejcinovic Buric, haar gebruikelijke vragenuurtje met parlementsleden hield.

Andere onderwerpen die werden besproken waren onder meer:

  • de uitvoering van de arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens;
  • het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de nationale grondwetten;
  • jongeren en de media;
  • bescherming van democratie, rechten en milieu in de internationale handel.

Tot slot evalueerde de Assemblee de werking van het statuut van "Partnerschap voor Democratie" en beoordeelde zij de naleving door San Marino van de verplichtingen die voortvloeien uit het lidmaatschap van de Raad van Europa.

Meer informatie over deze zitting is te vinden op de website van de Raad van Europa.

Meer informatie over de Belgische delegatie bij de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa is te vinden op de website van de Senaat.

 

© PACE