75 jaar Tweede Wereldoorlog - de Hoge Assemblee en het trauma van de kampen

75 jaar Tweede Wereldoorlog
De Hoge Assemblee en het trauma van de kampen

Deel 1

Lege banken in het halfrond

"De vijand zal verpletterd worden, wij zullen onze gedeporteerden en krijgsgevangenen weerzien" (« L’ennemi sera écrasé. Nous reverrons nos déportés, nos prisonniers »). Dat is de rotsvaste overtuiging van Robert Gillon, Voorzitter van de Senaat, als hij de Verenigde Kamers toespreekt op dinsdag 19 september 1944. Twee weken daarvoor hebben de geallieerde troepen in Brussel een overwinningsparade gehouden. Tegen eind september zal het grootste deel van België bevrijd zijn. De nederlaag van Nazi-Duitsland ligt in het verschiet.

Feestvreugde bij de bevrijding van Brussel door de Britse troepen, 4 september 1944 - Burgers rijden op een Sherman-tank
Feestvreugde bij de bevrijding van Brussel door de Britse troepen, 4 september 1944 - Burgers rijden op een Sherman-tank © reserved [ 1 ]

Eén zitting - zeventien rouwhuldes

De voorbije oorlogsjaren hebben een hoge menselijke tol geëist, ook bij de parlementsleden. Daags na de vergadering van de Verenigde Kamers, houden Kamer en Senaat elk apart een rouwzitting. Gillon wacht de emotionele taak om vijftien senatoren en twee ministers te huldigen. De assemblee wordt gevraagd om, bij wijze van uitzondering, de indrukwekkende reeks rouwhuldes niet staand, maar gezeten te beluisteren.

André Tahon - Portret van Senaatsvoorzitter Robert Gillon
André Tahon - Portret van
Senaatsvoorzitter Robert Gillon [ 2 ]
Uittreksel uit de Parlementaire Handelingen van de openingszitting van de Verenigde Kamers op 19 september 1944
Uittreksel uit de Parlementaire Handelingen van de openingszitting
van de Verenigde Kamers op 19 september 1944 [ 3 ]

Eén voor één defileren de betreurde collega's voor zijn geestesoog. Zelf had Robert Gillon, net voor zijn vertrek naar Groot-Brittannië, in Zuid-Frankrijk nog een ontmoeting met Paul-Emile Janson, gewezen senator en minister. Janson komt in maart 1944 in Duitse gevangenschap om. Hetzelfde lot is de communistische senator Walther Noël al in 1942 beschoren. En op 1 mei 1944 wordt gewezen minister en provinciegouverneur van Namen, François Bovesse, laffelijk vermoord door rexistische tegenstanders.

Walther Noël
Walther Noël [ 4 ]
Isidore Heyndels
Isidore Heyndels [ 5 ]
Valentin Tincler
Valentin Tincler [ 6 ]

Terwijl de Senaat zijn doden herdenkt is het lot van vijf andere leden nog onzeker. De banken van Arthur Vanderpoorten, senator voor de Liberale Partij en minister, Isidore Heyndels en Valentin Tincler, de communistische partijgenoten van Walther Noël; de socialistische senatoren Pierre Diriken en Marius Renard blijven leeg.

Arthur Vanderpoorten
Arthur Vanderpoorten [ 7 ]
Pierre Diriken
Pierre Diriken [ 8 ]
Marius Renard
Marius Renard [ 9 ]

De bezetter heeft hen wegens hun verzetsactiviteiten en/of politieke overtuiging gearresteerd en naar Duitse concentratiekampen gedeporteerd. Dat is ook het geval voor drie personeelsleden van de Senaat: Jean Braem, onderdirecteur van de griffie, Fernand Dustin, kamerbewaarder en Luc Somerhausen, redacteur bij het Beknopt Verslag. België is bevrijd, maar hun familieleden en vrienden kunnen dat niet vieren.

Jean Braem, inschrijving in het personeelsregister van de Senaat
Jean Braem, inschrijving in het
personeelsregister van de Senaat [ 10 ]
Fernand Dustin, inschrijving in het personeelsregister van de Senaat
Fernand Dustin, inschrijving in het
personeelsregister van de Senaat [ 11 ]
Luc Somerhausen, inschrijving in het personeelsregister van de Senaat
Luc Somerhausen, inschrijving
in het personeelsregister
van de Senaat [ 12 ]

Over de terugkeer van deze weggevoerde collega's en senaatsambtenaren lijkt Gillon zich in september 1944 niet al te veel zorgen te maken. Althans niet in het openbaar. Zijn evenknie in de Kamer, Frans Van Cauwelaert toont veel meer gemengde gevoelens. De Kamervoorzitter uit publiekelijk zijn bezorgdheid om het lot van de vele landgenoten waarvan men nog geen nieuws heeft, "nog in slavendienst (worden) gehouden door den vijand, of zuchten als militaire of politieke gevangenen in Duitsche kampen en vestigingen". Van Cauwelaert begrijpt de pijnlijke onrust van hun gezinnen. Bij Gillon primeert de overwinningsmodus of zoals hij later in zijn lofrede aan Churchill zal uitroepen: « Ce sont toujours les optimistes qui ont raison ».

Winston Churchill wordt plechtig ontvangen door de Verenigde Kamers - Paleis der Natie, 16 november 1945
Winston Churchill wordt plechtig ontvangen door de Verenigde Kamers - Paleis der Natie, 16 november 1945 [ 13 ]

De hoop en het engagement van Robert Gillon

Laat de geëngageerde Gillon zich misschien leiden door zijn ervaringen van vijfentwintig jaar eerder? Tijdens de Groote Oorlog werd hij gearresteerd en als politiek gevangene gedeporteerd naar het kamp van Havelberg. Na een ontsnappingspoging met zes medegevangenen, kwam het tot een memorabel proces voor het Königliche Schöffengericht van Havelberg. Gillon gooide zijn volle gewicht als advocaat in de schaal. Ze gaan zelfs in beroep voor het Landgericht van Neuruppin. Desondanks werd hij veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens muiterij.

Naar aanleiding van het einde van zijn mandaat in de Senaat in maart 1971, blikt Gillon in de pers terug op 40 jaar zetelen in de Hoge Vergadering
"Ik was steeds strijdvaardig, maar nooit agressief." Naar aanleiding van het einde van zijn mandaat in de Senaat in maart 1971, blikt Gillon in de pers terug op 40 jaar zetelen in de Hoge Vergadering [ 14 ]

Op 10 mei 1940, ongeveer een jaar na zijn verkiezing tot Senaatsvoorzitter, krijgt Gillon opnieuw te maken met de Duitse agressor. België staat er niet alleen voor, spreekt hij begeesterd zijn collega-senatoren toe. Het kan rekenen op Frankrijk en Groot-Brittannië, de bondgenoten uit de vorige oorlog met wie België voor eenzelfde ideaal geleden en gestreden heeft.

Na een lange en moeizame reis via Frankrijk en Portugal slaagt Gillon erin Londen te bereiken. Grotendeels op eigen kosten helpt hij daar de gevluchte Belgen en wordt hij voorzitter van de parlementsleden uit de bezette landen. Hij houdt lovende radiotoespraken over de senatoren die in België vervolgde landgenoten verdedigen.

Uittreksel uit een brief van Gillon uit 1949
Uittreksel uit een brief uit 1949 waarin Robert Gillon protesteert tegen de terugvordering van 2.512,05 Belgische frank door het Ministerie van Financiën. Dat bedrag zou hij verschuldigd zijn voor goederen die tijdens de oorlog geleverd werden aan zijn familie. Gillon ontkent en geeft een opsomming van zijn oorlogskosten. Aldus biedt hij ons een mooi reisverslag over de moeizame tocht naar en zijn verblijf te Londen. [ 15 ]

Wanneer de oorlog ten einde, is maakt hij de balans van zijn overtuiging op: "Vier jaar slavernij en verdrukking hebben U geleerd wat de dictaturen waard zijn. De beste zal nooit het peil van de slechtste democratie evenaren" (« Quatre ans de servitude vous ont édifiés sur ce que valent les dictatures. La meilleure n'atteindra jamais le niveau de la pire des démocraties ».)

De gruwel van de SS-kampen

De ware omvang en de gruwel van die "slavernij en verdrukking" zal pas enkele maanden later aan het licht komen, wanneer het nieuws over de slachtoffers van de concentratiekampen doorsijpelt en Gillon keer op keer de zware taak krijgt om hartverscheurend nieuws over vermiste collega's aan de Hoge Assemblee mee te delen. Ook de Senaat ontsnapt niet aan het trauma van de concentratiekampen.

The Angels of Peace Descend on Belgium, gepubliceerd in 1944, in de Londense krant The Evening Standard
'The Angels of Peace Descend on Belgium', gepubliceerd in 1944, in de Londense krant The Evening Standard - © reserved [ 16 ]

Dachau, het eerste Duitse concentratiekamp, wordt al in 1933 opgericht in opdracht van Reichsführer-SS Heinrich Himmler. Doel is een homogene nationale gemeenschap te creëren en ieder die daartoe een mogelijke hinderpaal vormt - politieke tegenstanders, maar ook Joden, zigeuners en asocialen - genadeloos te onderdrukken. Liever tien onschuldigen achter de prikkeldraad dan één echte tegenstander op vrije voeten, zo redeneert Himmler. Andere kampen, met namen als Sachsenhausen, Buchenwald, Flossenbürg en Mauthausen, volgen in de jaren daarna. Het SS-kampsysteem omvat op den duur meer dan duizend werk-, straf-, doorvoer- en verzamelkampen. Dat netwerk reikt tot ver in de bezette landen, met vernietigingskampen als Auschwitz-Birkenau en Treblinka.

Ook in het bezette België breidt de SS haar tentakels uit. Daar is sinds eind mei 1940 een militair bestuur actief dat vooral orde en rust wil handhaven. Enkele weken later verschijnen evenwel ook Duitse politiediensten die onder het gezag van Himmler opereren en aansturen op een keiharde repressie van elke vorm van verzet. Ze zijn ook volop aan zet in de Zivilverwaltung, het burgerlijke bestuur dat de inlijving in het Duitse rijk moet voorbereiden. Op 18 juli 1944 wordt de Zivilverwaltung plechtig in de gebouwen van de Belgische Senaat geïnstalleerd.

De plechtige installatie van de Zivilverwaltung in de gebouwen van de Belgische Senaat
18 juli 1944 - De plechtige installatie van de Zivilverwaltung in de gebouwen van de Belgische Senaat - Op de voorste stoelen: Gauleiter Grohé (m) wordt benoemd tot Rijkscommissaris voor burgerlijke aangelegenheden en Generaal Grase (r) voor militaire zaken - Alexander von Falkenhausen (l), bevelhebber van het Duitse militaire bestuur voor België en Noord-Frankrijk, kijkt toe - © CegeSoma/Rijkarchief [ 17 ]

Buitengerechtelijke arrestaties, grootschalige razzia's, standrechtelijke executies en deportaties naar concentratiekampen behoren voortaan tot de orde van de dag.

Tijdens de zomer van 1944 gaat het SS-kampsysteem zijn meest onmenselijke fase in. Terwijl in het Westen de invasie is ingezet, komt in het Oosten een groot sovjetoffensief op gang. De SS moet inderhaast kampen die te dicht bij het front liggen, ontruimen. Eind augustus-begin september 1944 worden in Breendonk de laatste gedetineerden op transport gezet.

Nieuwe gevangenen komen aan in Breendonk
Nieuwe gevangenen komen aan in Breendonk en wachten op hun registratie en de verdeling van gevangeniskledij. Op de achtergrond bewakers van de Wehrmacht. Wie durfde te bewegen werd gestraft met fysieke mishandeling - © reserved [ 18 ]

De ontruimingen en evacuatietransporten verhogen de druk op de kampen die het verst van beide fronten zijn gelegen: Bergen-Belsen, Dachau, Neuengamme en Flossenbürg. Overbevolking, barslechte hygiëne, epidemieën en massale sterfte drijven er de chaos ten top. Himmler blijft zweren bij de harde lijn. Er mogen geen gevangenen levend in handen van de vijand vallen. Naarmate de fronten zich sluiten, kan de SS met haar gevangenen geen kant meer op en zal ze tienduizenden op dodenmars sturen.

Moordende onzekerheid

Wat betekent dat voor de senatoren en personeelsleden die in het netwerk van de terreur verstrikt zijn geraakt?

Ze zijn eerst opgesloten in de gevangenisinrichtingen of -vleugels die de Duitse overheid heeft opgeëist in uiteenlopende plaatsen als Breendonk, Charleroi, Hasselt, Hoei, Lyon en Sint-Gillis. Vervolgens komt het merendeel van hen in de centraal gelegen kampen terecht. Enkelen, met name Arthur Vanderpoorten en Jean Braem, heeft Gillon nog in 1940 in Frankrijk gesproken. Maar in september 1944 ligt een blij weerzien allerminst voor de hand. Voor sommigen onder hen zal Gillon uiteindelijk een rouwhulde moeten uitspreken. Anderen zullen de terreur en de willekeur - de wereld van Himmler - overleven en de vrijheid en het recht - de wereld van Gillon - terugvinden.

Het laatste zaalplan van het halfrond van de Senaat voor de Duitse inval - 1937
Het laatste zaalplan van het halfrond van de Senaat voor de Duitse inval, opgesteld na de verkiezingen op 2 april 1939. De senaatsfunctionarissen hebben op een oud plan uit 1937 met rode inkt de namen de nieuw verkozen senatoren aangeduid. Het is het enige plan waarop te achterhalen is welke banken leeg bleven wanneer de Senaat in september 1944 opnieuw bijeen kwam. [ 19 ]

In de volgende Sporen uit het Verleden, schilderen we de portretten van de senatoren en personeelsleden van de Senaat die de gruwel van de kampen ondergingen. We zoeken naar de aanleiding van hun arrestatie, we volgen het traject dat ze aflegden en vernemen ten slotte hoe ze - elk met hun eigen verhaal - helden werden.

De helden van de lege banken van de Senaat.


Klik hier voor de geannoteerde versie van de tekst

  1. Photograph BU 508. Foto Midgley (Sgt), No 5 Army Film & Photographic Unit. Coll. The Imperial War Museums (UK). Public domain. [ terug ]
  2. Coll. Belgische Senaat. ©SABAM, 2020. Foto KIK-IRPA, Brussels. [ terug ]
  3. Archief Senaat, Parlementaire Handelingen, Verenigde Kamers, 19 september 1944, p. 10. [ terug ]
  4. Archief Senaat, biografisch dossier nr. 940. [ terug ]
  5. Archief Senaat, biografisch dossier nr. 921. [ terug ]
  6. Foto met afbeelding van volksvertegenwoordigers Désiré Dessellier en Henri Glineur en senator Valentin Tincler (sénateur), 1939, fotograaf onbekend, CAR PHO 0224 . Coll. Collection iconographique du CArCoB – Centre des Archives du communisme en Belgique. © reserved. [ terug ]
  7. Archief Senaat, biografisch dossier nr. 947. [ terug ]
  8. Archief Senaat, biografisch dossier nr. 787. [ terug ]
  9. Archief Senaat, biografisch dossier nr. 764. [ terug ]
  10. Archief Senaat, personeelsregister 1830-1950, dossier nr. 230. [ terug ]
  11. Archief Senaat, personeelsregister 1830-1950, dossier nr. 132. [ terug ]
  12. Archief Senaat, personeelsregister 1830-1950, dossier nr. 189. [ terug ]
  13. Archief Senaat, fotocollectie, nr. 10165. [ terug ]
  14. Archief Senaat, biografisch dossier nr. 893. [ terug ]
  15. Archief Senaat, Financiële dossiers: FIN/V7/103 (uit: "Archiefreeksen van de Senaat voor de studie van de Tweede Wereldoorlog") [ terug ]
  16. Cartoon "The Angels of Peace Descend on Belgium", 1940, Sir David Low (1891-1963), kalk en inkt op papier. Coll. Tate Images, N05463, https://www.tate-images.com/index.asp (UK). [ terug ]
  17. Fototheek CegeSoma, serie Joseph Grohé: nr. 31964. Coll. CegeSoma - Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij. [ terug ]
  18. Foto genomen op 13 juni 1941, fotograaf onbekend. Coll. Gestapo museum, Berlijn, Duitsland. Public domain. [ terug ]
  19. Archief Senaat, Archief Quaestuur, nr. 693/03/1209 (V6). [ terug ]

De Senaat heeft alles in het werk gesteld om aan alle wettelijke voorschriften inzake de auteursrechten te voldoen. Rechthebbenden die de Senaat ondanks alle inspanningen niet heeft kunnen opsporen, worden verzocht zich kenbaar te maken.

Bibliografie

Parlementaire Handelingen, Senaat, 10 mei 1940.

Parlementaire Handelingen, Senaat, 20 september 1944.

Parlementaire Handelingen, Senaat, 10 oktober 1972, hulde ter nagedachtenis aan de heer Robert Gillon, minister van Staat.

Parlementaire Handelingen, Verenigde Kamers, 19 september 1944.

Parlementaire Handelingen, Verenigde Kamers, 16 november 1945.

Georgette CISELET, ‘Robert Gillon, une figure du libéralisme', in La Revue Générale, maart 1979, p. 59-60.

David A. HACKETT, Der Buchenwald-Report. Bericht über das Konzentrationslager Buchenwald bei Weimar, München, 2010.

https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/duitse-repressie.html, geraadpleegd op 19 maart 2020.

https://www.belgiumwwii.be/nl/belgie-in-oorlog/artikels/bronnen-van-de-strafinrichtingen-tijdens-de-tweede-wereldoorlog.html, geraadpleegd op 20 maart 2020.

Patrick NEFORS, Breendonk 1940-1945, De geschiedenis, Antwerpen, 2005.

Gie van den BERGHE, Flossenbürg: een vergeten concentratiekamp, Brussel, 1999.

Mark VAN DEN WIJNGAERT (e.a.), België tijdens de Tweede Wereldoorlog, Antwerpen, 2015.

Nikolaus WACHSMANN, KL. Een geschiedenis van de naziconcentratiekampen, Amsterdam-Antwerpen, 2016, passim.