Advocaat Alexandre Braun is senator wanneer op 4 augustus 1914 de Groote Oorlog uitbreekt. Hoe beleeft hij, van Duitse origine, de oorlog en de Duitse bezetting? Alexandre Braun wordt verscheurd door gevoelens van loyaliteit tegenover zijn eigen vaderland en tegenover het land van zijn voorvaderen. Al snel kiest hij resoluut voor België. Als parlementslid is Alexandre Braun werkloos. De Senaat werd bij het begin van de oorlog ontbonden. Jonge Belgische mannen geven hun leven aan het front. Bezet België, waaronder Brussel waar ook Braun verblijft, kijkt toe met een gevoel van machteloosheid. Geleidelijk ontwikkelt zich het verzet. Langzaam worden netwerken van burgers en soldaten achter de frontlinie uitgebouwd.
Alexandre Braun geeft vorm aan zijn patriottisme door Belgische en buitenlandse verzetslieden te verdedigen, die door de Duitse bezetter werden opgepakt en berecht door de Duitse oorlogsrechtbank. Hij is één van de weinige advocaten in Brussel die de taal van de bezetter spreekt. Bovendien vinden vele processen plaats in zijn eigen Senaat! De Duitsers hebben het Paleis der Natie immers voor eigen gebruik ingenomen.
Hoe zou hij zich voelen? Waar hij in vredestijd de toespraken van zijn mede-senatoren beluisterde, ziet hij nu beklaagden zitten, het wanhopige gezicht naar hem gewend. En hij moet nu, op basis van een dossier dat hij hoogstens snel-snel even heeft kunnen inkijken, deze mensen verdedigen.
Na de oorlog verwoordt en verwerkt hij zijn gevoelens in gedichten. Hij verzamelt ze in de bundel 'Pages Intimes'. Het is een kwetsbaar relaas van de indruk die de oorlog op hem maakt.
Lees de integrale tekstversie in het Nederlands (pdf).
Filmpje gemaakt naar aanleiding van de huldezitting ter ere van de Verzetslieden van de Groote Oorlog, in de Senaat, op 5 oktober 2016.
Voor meer biografische informatie over senator Alexandre Braun, contacteer het archief van de Senaat via [email protected].
Met dank aan Jean-Michel Depuis, student geschiedenis en stagiair bij het Archief van de Belgische Senaat.