2de Top van het Internationale Platform voor de Krim

24/10/2023

Het Internationale Platform voor de Krim werd in de zomer van 2021 opgericht op initiatief van Oekraïens president Volodymyr Zelenskyy en heeft als doel alle bestaande nationale en internationale inspanningen om het Krimschiereiland te bevrijden van bezetting samen te brengen en te coördineren. Het Platform dient als coördinerend en adviserend forum voor regeringsvertegenwoordigers, parlementsleden en deskundigen, en richt zich op vijf prioriteitsgebieden:

Het is ook bedoeld om het internationale bewustzijn te vergroten van de poging tot annexatie van de Krim door Rusland in 2014 en de gevolgen daarvan.

Op 24 oktober 2023 organiseerde het Tsjechisch parlement de tweede parlementaire top van het Internationale Platform voor de Krim in aanwezigheid van prominente parlementsleden uit de hele wereld. Senator Marc Demesmaeker nam namens de Senaat deel aan deze vergadering.

Deze parlementaire dimensie heeft tot doel wereldleiders en het grote publiek bewust te maken van de onrechtmatige Russische bezetting van de Krim en de negatieve gevolgen daarvan voor de mensenrechten van de lokale bevolking, voor de veiligheid in het Zwarte Zeegebied, voor de mondiale voedselzekerheid en, niet in de laatste plaats, voor de op recht gebaseerde wereldorde.

Meer informatie is terug te vinden op de website van de organisatie.

Copyright : International Crimea Platform