Wereldbijendag in de Senaat

20/05/2023

Op zaterdag 20 mei 2023 is het wereldbijendag. In 2017 werd deze dag ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om het belang van de bij voor de voedselproductie, het milieu en de biodiversiteit te benadrukken.

De Senaat heeft zich reeds in 2015 geëngageerd om de bijenpopulatie in Brussel mee in stand te houden en het belang van bijen in het licht te zetten. In de jaren erna hebben vele andere ondernemingen en instellingen dit voorbeeld gevolgd.

Sinds 2015 leven steeds één of twee bijenkolonies op de daken van de Senaat. Die kunnen volop genieten van de bloemen op het groendak van de Senaat en in het nabijgelegen Park van Brussel. Deze bijen leveren jaarlijks een bescheiden honingoogst op. De bijzondere kwaliteit en zuiverheid van deze honing hebben we te danken aan de groenzones in Brussel die niet met pesticiden worden behandeld en het groot aantal voor bijen gunstige bloemensoorten.    

Sensibilisering rond het nut van bijen blijft belangrijk. Recent is aangetoond dat een groot aantal bijen in België de afgelopen winter niet heeft overleefd. In sommige regio’s in België was er sprake van een bijensterfte van 70 procent. Dit heeft natuurlijke oorzaken, maar ook het vele landbouwgif en de achteruitgang van de natuurlijke bijenbiotoop spelen een grote rol.

Wereldbijendag in de Senaat
Wereldbijendag in de Senaat
Wereldbijendag in de Senaat

Copyright : Kevin Oeyen - Belgische Senaat