Internationale Vrouwendag in de Senaat

08/03/2023

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In de Senaat werd deze dag uitgebreid gevierd.

Zo vond er op 7 maart 2023 een perslunch plaats in het voorzitterschap van de Senaat waarbij de voorzitsters van Kamer en Senaat de resultaten voorstelden van de audits die in 2021 en 2022 zijn uitgevoerd om de gendergevoeligheid van het federale parlement te meten, alsook het actieplan dat werd opgesteld om tegen 2030 de doelstelling van een gendergevoeliger federaal parlement te bereiken.  Op 8 maart 2021 organiseerden beide voorzitsters al een webinar over de plaats van de vrouw in een parlement in de 21e eeuw. Naar aanleiding daarvan besloten zij audits op te starten om de stand van zaken vast te stellen en de gevoeligheid van het federaal parlement te meten.

Amélie van Haute, politicologe bij Cevipol, het Centre d'Etude de la Vie Politique van de ULB en reeds betrokken bij het webinar, heeft dit actieplan tijdens deze perslunch besproken. Benjamin de Vet en Robin Devroe, onderzoekers van het departement Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent, hebben de resultaten gedeeld van hun studie Party Control, Intraparty Competition, and the Substantive Focus of Women's Parliamentary Questions: Evidence from Belgium.

Het Europees Instituut voor gendergelijkheid (EIGE) plaatst België in het Europese gemiddelde van de meest gendergevoelige parlementen. Op basis van de bevindingen van de audits willen de voorzitsters een concreet en ambitieus actieplan opstellen om ons parlement tegen 2030 tot een voorbeeld te maken op het gebied van gendermainstreamingbeleid.

Op 8 maart 2023 werd een animatie voor jongeren van 14 tot 16 jaar georganiseerd in het Halfrond van de Kamer. De jongeren kregen een presentatie over de langzame evolutie van vrouwenrechten en debatteerden over de gevolgen van gendervooroordelen voor het leven van mannen en vrouwen. De jongeren hadden ook de gelegenheid om van gedachten te wisselen met de voorzitsters van Kamer en Senaat.

In de marge van de Internationale Vrouwendag ondertekenden de voorzitsters van Kamer en Senaat een verklaring van de “Women Speakers of the EU Parliaments”, die in onderstaande video wordt toegelicht.



Foto’s van de perslunch

Perslunch - Internationale Vrouwendag in de Senaat

Foto’s van de animatie

Internationale Vrouwendag in de Senaat
Copyright : Kevin Oeyen - Belgische Senaat