Vaste Commissie van de Raad van Europa, Den Haag, 2-3 maart 2023

De Vaste Commissie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) kwam op donderdag 2 en vrijdag 3 maart 2023 bijeen in het Vredespaleis in Den Haag. De Vaste Commissie, dat tussen de plenaire vergaderingen in namens de PACE optreedt, bestaat uit de voorzitter en de vice-voorzitters van de Assemblee, de fractievoorzitters, de voorzitters van de nationale delegaties en de voorzitters van de commissies, ongeveer zestig parlementsleden uit de 46 lidstaten van de Raad van Europa.

De vergadering van de Vaste Commissie werd voorafgegaan door een speciaal evenement getiteld "75 jaar Congres van Den Haag: multilateralisme in Europa op een kruispunt", georganiseerd in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Instituut Clingendael.

Tijdens de vergadering van de Vaste Commissie bespraken de parlementsleden rapporten over

De Vaste Commissie riep de lidstaten in het rapport over culturele routes als platform voor interculturele dialoog op om toe te treden tot de Overeenkomst over culturele routes. Deze Overeenkomst geeft concrete uitvoering aan het beleid van de Raad van Europa inzake de interculturele dialoog en het recht op toegang tot cultuur. Door een resolutie aan te nemen die gebaseerd is op het verslag van Senator Andries Gryffroy, heeft de PACE aanbevolen nationale strategieën in te voeren waarbij alle bestuursniveaus betrokken zijn, om bekendheid te geven aan het programma van culturele routes van de Raad van Europa (dat in 1987 is opgezet) en, meer specifiek, om de 48 gecertificeerde culturele routes te bevorderen. Volgens de aangenomen tekst moeten de staten een verscheidenheid aan visies op de geschiedenis aanmoedigen door gebruik te maken van een breed scala aan erfgoedsites om de etnische, taalkundige, culturele en religieuze diversiteit te illustreren. PACE riep ook lokale en regionale autoriteiten op om kunstprojecten te bevorderen als een creatieve manier om de gevoeligheden in verband met controversieel erfgoed te kanaliseren.

Tot slot riep PACE de Europese Unie op om samen te werken met de Raad van Europa om het programma over culturele routes te ondersteunen en om gerichte Europese financieringsprogramma's vast te stellen.

Er was een actualiteitsdebat over "Steun aan Oekraïne een jaar na het begin van de grootschalige aanvalsoorlog van de Russische Federatie: de rol van de Raad van Europa". De deelnemers wisselden ook van gedachten over de toekomst van de Organisatie. De bijeenkomsten in Den Haag werden afgesloten met een rondetafelconferentie over "De rol van mannen en jongens bij het uitbannen van gendergerelateerd geweld".

Meer informatie over het verslag over culturele routes als platform voor interculturele dialoog.
Meer informatie over de vergadering van het Permanent Comité in Den Haag.

Copyright : Council of Europe