Internationale week van het Archief

6 - 10/06/2022

Van 6 tot 10 juni 2022 vindt de Internationale week van het Archief plaats. De medewerkers van het archief van de Senaat willen bij deze gelegenheid hun favoriete stukken uit het rijke Senaatsarchief met jullie delen.

Laura: De expo over Marie Spaak-Janson (1873-1960) is de eerste waaraan ik als assistent-documentalist heb meegewerkt. Met één klein woordje zet de eerste vrouwelijke senator van België de senaatsadministratie op haar plaats. Ze past de aanspreking op dit formulier aan van “Monsieur” naar “Madame”.

Valérie: Graaf Philippe d’Arschot Schoonhoven (1771-1846) heeft het volgnummer 1. Hij is met andere woorden de allereerste senator die in de biografische registers van de Senaat werd opgenomen. In het archief bewaren we zijn foto… en uiteraard ook de biografische nota uit ons oudste register.

Patrick: De directeur-generaal beheert het dagelijkse reilen en zeilen in de Senaat. Zo ontstond een reeks vol boeiende incidenten en weetjes. Zo lieten de senatoren in de jaren 1920 treinen stoppen in hun favoriet stationnetje om naar de Senaat te kunnen komen. ("Chemins de fer : compartiments réservés aux membres de la législature", 1891 – 1938)

Jacky: Als je iets nieuws wilt vinden moet je altijd terug gaan naar het verleden. De biografische dossiers van de senatoren zijn mijn topfavoriet. Een belangrijk moment in iemands leven of van een tijdsperiode documenteren: dat is pas geschiedenis schrijven. Onze kasten zitten boordevol portretten van mannen en vrouwen die nog steeds tot de verbeelding spreken.

Hermione: Dit plan van het Paleis der Natie uit 1908 leest als een verhaal op zich. Er staat veel meer tekst op, en minder meetkunde dan op een hedendaags plan. In sierlijke miniatuur-letters staat de bestemming van elke ruimte aangegeven. Zo weten we dat de vrouwelijke typistes ondergronds moesten werken, naast de kolenkelder.

Fotoreportage

Internationale week van het Archief
Copyright : Kevin Oeyen - Belgische Senaat