Derde plenaire vergadering van de Conferentie over de toekomst van Europa

Europees Parlement, Straatsburg, 21-22 januari 2022

Overzicht activiteiten van de Senaat over de Conferentie

Volgens het oorspronkelijke schema was de derde plenaire vergadering van de Conferentie over de toekomst van Europa gepland op 18 december 2021. Echter, in het licht van de verslechterende sanitaire toestand in Europa (COVID-19), werd beslist om de vergadering uit te stellen. De vergaderingen van de werkgroepen van 17 december hadden wel plaats, zij het onder de vorm van videovergaderingen.

De derde plenaire vergadering van de Conferentie had plaats op vrijdag 21 en zaterdag 22 januari 2022, ook deze keer in hybride vorm. De vergadering van de component van de nationale parlementen had plaats op donderdag 20 januari; de verschillende werkgroepen kwamen samen op vrijdag 21 januari.

Een aantal Europese burgerpanels hebben ondertussen hun aanbevelingen opgesteld. Deze worden nu door de werkgroepen besproken en moeten uitmonden in voorstellen die nadien aan de plenaire vergadering zullen worden voorgelegd.

Tijdens een eerste algemene bespreking van de aanbevelingen van de burgers over het thema “Waarden en rechten, rechtstaat, veiligheid”, meent de heer Vanlouwe, senator, dat veel voorstellen in de richting gaan van meer normen, meer regels, een grotere eenmaking. Dit gaat echter in tegen een basisprincipe van de Unie: dat van de subsidiariteit. Een andere kernwaarde is de democratie. Ook daar is nog werk aan de winkel, zoals het versterken van de rol van de nationale en deelstatelijke parlementen. Tenslotte roept de heer Vanlouwe op tot een sterkere en meer consequente naleving door Europa van de democratische rechten en vrijheden. Bovendien is het hoog tijd dat het debat over het zelfbeschikkingsrecht van regio’s wordt gevoerd.

Inzake het thema “Klimaatverandering en milieu”, vestigt senatrice Ryckmans er de aandacht op dat de Europese Commissie de maatregelen, voorstellen en verbintenissen van de lidstaten in het raam van de Green Deal, van de Farm to fork-strategie, de strategieën voor biodiversiteit, de herbebossing, de beperking van de intensieve landbouw, moet onderzoeken, aangezien het de Europese middelen zijn die zullen moeten dienen om de groene transitie en de aanbevelingen van de burgerpanels uit te voeren.

Verslag van de vergadering (.pdf)

Derde plenaire vergadering van de Conferentie over de toekomst van Europa
© European Union 2022 - Source : EP