Europadag

9/5/2021

Overzicht activiteiten van de Senaat over de Conferentie

Op 9 mei wordt de Europese Unie gevierd. Op 9 mei 1950 legde Robert Schuman, de Franse minister van buitenlandse zaken, een verklaring af waarin hij voorstelde een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal op te richten. De leden daarvan zouden hun kolen- en staalproductie bundelen. Deze EGKS, gesticht door Frankrijk, West-Duitsland, ItaliŽ, Nederland, BelgiŽ en Luxemburg, was de eerste in een reeks supranationale Europese instellingen die uiteindelijk tot de huidige "Europese Unie" zou leiden.

Vandaag is het dus Europadag, een dag in het teken van vrijheid en openheid. Graag willen de Voorzitsters van Senaat en Kamer alle burgers oproepen om mee vorm te geven aan hun eigen toekomst en de toekomst van Europa als geheel.

De Europese Unie lanceerde hiervoor een digitaal platform voor de Conferentie over de toekomst van Europa. Het is beschikbaar in 24 talen en biedt burgers uit de hele Unie de mogelijkheid hun ideeŽn en visie kenbaar te maken. Het federaal parlement nodigt iedereen van harte uit om deel te nemen aan het debat via futureu.europa.eu.

 

 

Overzicht activiteiten van de Senaat over de Conferentie