De Senaat vraagt de vrijlating van de Russische politieke gevangene Alexei Navalny

26/02/2021

Op vrijdag 26 februari 2021 vond een plenaire zitting van de Senaat plaats om te spreken over de veroordeling van de Russische politieke gevangene Alexei Navalny. 

Alexei Navalny is oprichter van de FBK (anti-corruptiestichting) en fervent tegenstander van het regime van Vladimir Poetin. Na een poging om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in Rusland (die mislukte omdat hij onverkiesbaar werd verklaard) en na enkele dagen in de gevangenis te hebben doorgebracht omwille van zijn verschillende uitspraken tegen het Russische politieke regime, werd Navalny in augustus 2020 met spoed naar een intensive care afdeling in het Omsk ziekenhuis in Siberië gebracht nadat zijn gezondheid verslechterde, waarnaa hij tijdens een vlucht van Tomsk naar Moskou in een coma belandde. Duitse en Franse ziekenhuizen beweerden sporen van neurotoxinen te hebben gevonden, wat Rusland bleef ontkennen.

Terug in Moskou werd de heer Navalny op 2 februari 2021 tot drie jaar gevangenisstraf worden veroordeeld, nadat hij schuldig werd bevonden aan het schenden van zijn gerechtelijk toezicht omdat hij sinds augustus 2020 in Duitsland was wegens gezondheidsproblemen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens eist zijn vrijlating. 

Het voorstel van resolutie vragende de onmiddellijke vrijlateing van de Russisiche politieke gevangen Alexej Navalny werd door de Senaat aangenomen met een meerderheid van 35 stemmen voor en 20 onthoudingen. 

Het dossier nr. 7-230 is terug te vinden op de website van de Senaat.

De opname van de vergadering is te bekijken op het YouTube kanaal van de plenaire vergadering van de Senaat.

De Senaat vraagt de vrijlating van de Russische politieke gevangene Alexei Navalny
De Senaat vraagt de vrijlating van de Russische politieke gevangene Alexei Navalny