Ministers gehoord in COMTRANS aangaande fake news

22/02/2021

Op maandag 22 februari 2021 is de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden bijeengekomen om haar werkzaamheden inzake de bestrijding van fake news voort te zetten.

Volgens Benjamin DALLE, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, is fake news een vergif voor onze samenleving. Volgens hem vormt dit een gevaar voor de democratie en ondermijnt dit het vertrouwen in de rechtsstaat. De heer Dalle benadrukt het belang van kwaliteitsmedia. Volgens hem moet alles in het werk worden gesteld om zoveel mogelijk burgers toegang te geven tot kwaliteitsmedia.

Artificiële intelligentie (AI) staat centraal in de opkomst van fake news. AI maakt het immers mogelijk mensen gemakkelijk om de tuin te leiden door het gebruik van computers/robots die in real time inhoud genereren die steeds authentieker lijkt.

AI kan echter op een verstandige manier worden gebruikt. Dat bepleit de heer Guy De Pauw, CEO & co-founder, Textgain, een bedrijf dat met behulp van AI haatdragende uitlatingen en online fake news bestrijdt. In zijn presentatie benadrukte de heer De Pauw de noodzaak van een goede analyse en een goed gebruik van verschillende gegevens om relevante politieke reclame van goede kwaliteit te maken.

Het internet en de sociale media zijn lange tijd gezien als een beloftevol instrument voor de democratisering van de samenleving en het openbreken van bestaande machtsstructuren. Vandaag is het duidelijk dat er ook een keerzijde aan deze medaille is. Fake news en vooral manipulatie met deepfakes worden een middel om burgers en de samenleving te beïnvloeden en te manipuleren; dit in een tijd waarin video het voorkeursmedium is van honderden miljoenen mensen wereldwijd, vooral door het gebruik van smartphones.  Volgens mevrouw Bénédicte Linard, vice-voorzitter van de Regering van de Franse Gemeenschap en Minister van het Kind, Gezondheid, Cultuur, Media en Vrouwenrechten, delen 65-plussers 7 keer meer nepnieuws dan jongeren. Daarom is het volgens haar belangrijk dat jongeren, die over het algemeen meer vertrouwd zijn met sociale netwerken, en ouderen op gecoördineerde wijze samenwerken.

U kunt het dossier nr. 7-110 raadplegen op de website van de Senaat.

De opname van de vergadering is te vinden op het YouTube-kanaal van de commissie.

Ministers gehoord in COMTRANS aangaande fake news
Ministers gehoord in COMTRANS aangaande fake news