Commissiedag van 27 januari 2020

27/01/2020

De commissie Democratische Vernieuwing en Burgerschap en het Adviescomité Gelijke Kansen voor vrouwen en mannen hebben op maandag 27 januari 2020 hun werkzaamheden verdergezet.

De commissie Democratische Vernieuwing en Burgerschap hield een aantal hoorzittingen in het kader van het informatieverslag over de noodzaak om ons democratisch systeem te moderniseren door de representatieve democratie aan te vullen met meer burgerparticipatie (7-117).

Sprekers tijdens deze vergadering waren:

Commissiedag van 27 januari 2020
Commissiedag van 27 januari 2020

Het Adviescomité Gelijke Kansen voor vrouwen en mannen heeft de reeks hoorzittingen rond het thema partnergeweld (7-123) voortgezet en liet 3 politie- en veiligheidsexperten aan het woord met regio-specifieke insteek:

Er werd ingezoomd op de rol van de politie bij de opvang, ondersteuning en bescherming van de slachtoffers op eerste- en tweedelijns niveau. Het belang van de sensibilisering van alle actoren (professionals, slachtoffers en daders) werd nogmaals benadrukt.  De pluridisciplinaire aanpak werd naar voor geschoven als zijnde doeltreffend. Een doordachte prioriteitenkeuze blijkt noodzakelijk om bestaande obstakels (beperkte manschappen, gebrekkige IT ondersteuning, beperkte beschikbare expertise…) te counteren voor een efficiënte aanpak van deze vorm van geweld.

Commissiedag van 27 januari 2020
Commissiedag van 27 januari 2020