Voorstelling van het jaarverslag van de Europese Rekenkamer

14/01/2020

Op dinsdag 14 januari 2020 organiseerde het Federaal Adviescomité voor Europese aangelegenheden, samen met de Kamercommissie voor de Financiën en de Begroting, een gedachtewisseling over de Europese Rekenkamer.

Mevrouw Annemie Turtelboom, Belgisch lid van de Europese Rekenkamer, gaf een overzicht van de belangrijkste taken van de Europese Rekenkamer en gaf een toelichting over het jaarverslag 2018 over de rekeningen van de Europese Unie. Ze sprak ook over een aantal speciale verslagen die betrekking hebben op verschillende financiële aspecten die ook België aanbelangen, zoals fraudebestrijding, de hulp aan de meest behoeftigen, de stresstests voor banken en de herplaatsing en terugkeer van migranten.

Tijdens het debat kwamen onder meer volgende thema’s aan bod: de werkmethodes van de Europese Rekenkamer, de manier waarop fraude met Europese middelen en fouten in de EU-begroting kunnen worden voorkomen, de liquiditeitsproblemen waarmee de Europese Unie de komende jaren zou kunnen worden geconfronteerd, het Meerjarig Financieel Kader, de relatie met andere Europese en internationale instellingen en de impact van de Brexit op de Europese en nationale begrotingen.

Voorstelling van het jaarverslag van de Europese Rekenkamer
Copyright : Belgische Senaat