20/03/2019
De landspecifieke aanbevelingen voor België werden op 20 maart 2019 door ambtenaren van de Europese Commissie voorgesteld aan de leden van het Federaal adviescomité voor Europese aangelegenheden. De oefening past in het kader van het Europees Semester en de controle van de Europese Unie op het begrotingsbeleid van de EU-lidstaten.
De Europese Commissie meent dat de hervorming van de openbare financiën en een efficiëntere en duurzamere belastingpolitiek prioritair moeten worden in België. Op middellange termijn is de huidige fiscale druk moeilijk houdbaar. Voor het kostenefficiënt maken van de publieke uitgaven wordt coördinatie tussen de nationale, regionale en lokale beleidsniveaus van groot belang. Ook voor de arbeidsmarkt, het onderwijs en het sociaal beleid moet er veel gebeuren. Zo is er ondanks de zeer lage werkloosheidsgraad een groot verschil tussen de vereiste vaardigheden die gevraagd worden bij openstaande vacatures en de kwalificaties van de werkzoekenden. Er moet ook bijzondere aandacht gaan naar de situatie van jongeren, ouderen, laaggeschoolden en personen met een migratie-achtergrond. Tenslotte moet er volgens de Europese Commissie meer worden ingezet op innovatie, opruiming van belemmeringen voor de competitiviteit en bevordering van een duurzaam investeringsklimaat.
Tijdens het debat met de Belgische parlementsleden werd het spanningsveld duidelijk tussen de hervormingen die België zou moeten doorvoeren en het strikte begrotingsbeleid dat diezelfde Europese Commissie aan de E.U.-lidstaten oplegt. Het is niet eenvoudig deze door te voeren met de beperkte beschikbare financiële middelen waarover België kan en mag beschikken.
De vertegenwoordigers van de Europese Commissie onderstreepten de nood aan een permanente dialoog hierover tussen de Europese instellingen en de lidstaten.
In een volgende fase moeten de lidstaten bij de opstelling van hun begroting voor 2020 rekening houden met de aanbevelingen van de Europese Commissie. Dit ontwerp van begrotingsplan moet tegen half oktober worden voorgelegd aan de Europese Commissie.