1 - 2/6/2017
Senaatsvoorzitter Christine Defraigne nam deel aan de 18e vergadering van de Vereniging van Europese Senaten (AES XVIII), die op 1 en 2 juni 2017 plaatsvond in Kranj, Slovenië.
De Vereniging van Europese Senaten werd opgericht in 2000 en telt op het ogenblik 15 leden (de senaten van België, Bosnië-Herzegovina, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Rusland, Slovenië, Spanje, de Tsjechische Republiek, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland). De Ierse Senaat overweegt om lid te worden. De Raad van State van Luxemburg heeft het statuut van waarnemer.
De Vereniging heeft tot doel na te denken over de plaats van het bicamerisme in de parlementaire democratie, de relaties tussen haar leden te bevorderen en de Europese identiteit te versterken.
De eerste dag van de vergadering in Slovenië was gewijd aan een seminarie over de vraag of de oprichting van een Senaat in het kader van de Europese Unie de band met de Europese burgers zou kunnen versterken. De Senaatsvoorzitters die het woord namen bleken geen voorstander van de oprichting van een EU-Senaat, indien daarmee bedoeld wordt een derde wetgevende kamer naast het Europees Parlement en de Raad. Die zou de besluitvorming in de EU alleen maar complexer maken. Sommigen pleitten wel voor een min of meer geïnstitutionaliseerde conferentie van de nationale parlementen van de lidstaten, als koepel voor interparlementair overleg over alle taken die de nationale parlementen nu al hebben in de Europese constructie.
Het thema van de tweede dag was hoe de Senaten zich (moeten) aanpassen om beter te kunnen inspelen op de uitdagingen van deze tijd. Tijdens haar toespraak schetste Senaatsvoorzitster Defraigne in grote lijnen hoe de Belgische Senaat in 2014 hervormd werd. Met zijn informatieverslagen, de organisatie van colloquia en zijn burger- en jongerenwerking beschikt de huidige Senaat nog steeds over belangrijke troeven om te beantwoorden aan de noden en verwachtingen van de burgers in deze tijd van snelle technologische evoluties en toenemende mondialisering.