Senaatsvoorzitster Christine Defraigne nam deel aan de 4de Wereldconferentie van parlementsvoorzitters in New York.
Aan de vooravond van de Millenniumtop van de Verenigde Naties in 2000 organiseerde de Interparlementaire Unie (IPU) de eerste wereldconferentie van parlementsvoorzitters. Sindsdien vindt die conferentie om de vijf jaar plaats.
De vierde editie stond helemaal in het teken van de goedkeuring van een nieuw ontwikkelingsprogramma voor de periode 2016-2030 door de Verenigde Naties (25-27 september 2015). Die zogenaamde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) komen in de plaats van de millenniumdoelstellingen die dit jaar aflopen. De bedoeling van de wereldconferentie van parlementsvoorzitters was de aandacht te vestigen op de cruciale rol van de parlementen bij de uitvoering van de nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen en de controle daarop.
In haar toespraak in het algemeen debat legde Senaatsvoorzitter Defraigne de nadruk op de uitdagingen voor de parlementen in deze tijd. Zij had het daarbij over de noodzaak om na te denken over de representatiefunctie van het parlement en de parlementsleden in het licht van de nieuwe informatie- en communicatiemogelijkheden waarover de burgers beschikken en over de ongelijke machtsverhouding tussen de wetgevende en de uitvoerende macht.
Daarnaast nam mevr. Defraigne als panellid deel aan een interactief debat over parlementaire controle op de regering. Zij gaf een overzicht van de controlemogelijkheden waarover de verschillende assemblees in het Belgische parlementair systeem beschikken en ging tijdens het debat ook in op de verschillende instrumenten om belangenvermenging bij parlementsleden te voorkomen.
Op uitnodiging van de voorzitter van de IPU nam zij samen met een 15-tal andere parlementsvoorzitters deel aan een werkontbijt met Margareta Wahlström, Speciaal Vertegenwoordiger van de UNO voor Disaster Risk Reduction (DRR). Het gesprek ging over de rol van de parlementen in de uitvoering van het nieuwe DRR-actieplan, het zgn. Sendai Framework 2015-2030, dat eerder dit jaar werd goedgekeurd.
Ten slotte had de Senaatsvoorzitster bilaterale ontmoetingen met haar collega's van de parlementen van Monaco en Georgië en met de tweede ondervoorzitter van de Nationale Assemblee van Burundi.
Als voorzitter van de Twaalf Plus Groep, de groep van de Westerse landen in de IPU, woonde ook senator Philippe Mahoux de conferentie in New York bij. Andere Belgische deelnemers waren Kamervoorzitter Siegfried Bracke en oud-parlementsleden Marleen Temmerman en Miet Smet, die respectievelijk de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en AWEPA op de conferentie vertegenwoordigden.