Gemengde werkgroep "Politieke partijen" |
Photo: Eureka Slide |
In een eerste fase hebben we de wetgeving en de bestaande praktijken geëvalueerd. Na de indiening van dat evaluatieverslag heeft de controlecommissie ons opgedragen voorstellen uit te werken. Die werden uiteindelijk opgenomen in een wetsvoorstel dat in de Kamer werd ingediend door Jef Tavernier, de toenmalige covoorzitter van de werkgroep. De Raad van State bracht een over het algemeen positief advies uit over dit voorstel. Het voorstel moet nu zijn normale parlementaire weg gaan. Wie voorbehoud maakte op bepaalde punten, zal amendementen kunnen indienen. Wij hopen uiteraard dat het voorstel nog vóór het einde van de legislatuur in beide assemblees kan worden behandeld.
De wetgeving heeft verschillende doelstellingen. In de eerste plaats wil ze een grotere onafhankelijkheid van de partijen tegenover economische drukkingsgroepen waarborgen door giften van ondernemingen te verbieden en door giften van particulieren te beperken.
De wetgeving wil eveneens komen tot een grotere transparantie inzake gebruik van de financieringsbronnen door de partijen en inzake verkiezingsuitgaven. Het wetsvoorstel breidt de controle op de boekhouding uit tot de verenigingen die rond de partijen zweven, zoals de vzw's die het patrimonium beheren en de jongeren-, ouderen- en vrouwenorganisaties. Hun boekhouding is momenteel niet geïntegreerd in die van de partijen. De controle zou ook moeten worden uitgebreid tot de dotaties van de provincies aan de politieke fracties en organisaties.
Sommigen hebben ook een grotere gelijkheid tussen de lijsten én de kandidaten op die lijsten voorgesteld. Alle kandidaten zouden op dezelfde wijze moeten worden behandeld. Zij kunnen dan onderling afspreken om quota over te hevelen. Het wetsvoorstel voorziet in de invoering van dit systeem. Het bestaat al voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Sommige partijen blijven hier echter terughoudend tegenover staan.
De werkgroep stond ook een modernisering van de wetgeving voor, dit wil zeggen de aanpassing ervan aan de nieuwe technologieën. Zo stelt de werkgroep voor om te verbieden dat in de pre-electorale periode commerciële reclame wordt gevoerd op de televisie en dat gespecialiseerde firma's worden ingeschakeld om een webstek te creëren.
De werkgroep boog zich ten slotte over de problematiek van de controle op regeringsmededelingen. Ministers mogen geen overheidsgeld gebruiken om reclame voor zichzelf te maken.
Samenstelling van de afvaardiging van de Senaat Michel Barbeaux (cdH),
voorzitter |
|
De werkgroep, waarvan senator Michel Barbeaux (cdH) en toenmalig volksvertegenwoordiger Jef Tavernier (Agalev) covoorzitters waren, publiceerde een verslag met als opschrift "Evaluatie van de wetgeving inzake de verkiezingsuitgaven alsmede de financiering en de boekhouding van de politieke partijen". Op basis van dit verslag heeft Jef Tavernier (Agalev) een wetsvoorstel ingediend in de Kamer (www.dekamer.be - nr. 50-1959).
Opmerkingen voor de webmaster |