Photo: Eureka Slide |
Behandeld dossier Publicatie van de financiële
verslagen over de boekhouding van de politieke partijen en hun componenten
(boekjaar 2000) |
|
Samenstelling van de afvaardiging van de Senaat Armand De Decker (MR),
voorzitter |
|
Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) zit samen met de Kamervoorzitter de controlecommissie Verkiezingsuitgaven en Boekhouding van de politieke partijen voor. Hij licht voor ons de opdrachten en de werkmethode van de commissie toe.
Armand De Decker (MR): De commissie controleert niet alleen de boekhouding van de politieke partijen, maar ook hun verkiezingsuitgaven en die van de kandidaten, alsook de mededelingen van de ministers en de voorzitters van de parlementaire assemblees.
De partijen moeten ons hun boekhouding voorleggen. Wanneer sommige elementen voor ons onduidelijk zijn, vragen we hen schriftelijk om bijkomende informatie. Alle politieke partijen en alle kandidaten moeten op het einde van de verkiezingscampagne in een beëdigde verklaring aangeven welke uitgaven ze voor hun campagne gedaan hebben. De commissie stelt een verslag op waarin de bedragen van de uitgaven van partijen en kandidaten en de vastgestelde inbreuken worden vermeld. Op het overschrijden van de maximumbedragen staan wettelijk vastgelegde sancties. Een partij kan tijdelijk haar dotatie kwijtspelen. Kandidaten kunnen een strafrechtelijke sanctie oplopen.
Wanneer een minister of de voorzitter van een parlementaire assemblee met overheidsgeld zijn beleid in een mededeling wil toelichten, mag hij bijvoorbeeld de boodschap niet personaliseren door er een foto bij te publiceren. De communicatie moet functioneel en neutraal blijven. In sommige gevallen laten we de publicatie van een discrete, niet opvallende foto wel toe. De geplande campagne moet vooraf worden voorgelegd. De commissie geeft dan een toelating waaraan ze eventueel een aantal voorwaarden kan verbinden.
Onze commissie heeft goed gewerkt, maar werd geconfronteerd met de weigering van de ministers en gekozenen van het Vlaams Gewest om de wet na te leven. Ze zijn van mening dat deze procedure op hun bevoegdheidsniveau moet verlopen. De wet werd in die zin gewijzigd dat gewesten en gemeenschappen voor de regeringsmededelingen een eigen wetgeving hebben die ze op hun leden toepassen.
Omwille van de transparantie heeft de wetgever giften van rechtspersonen aan politieke partijen verboden en werd de mogelijkheid tot het verlenen van giften door particulieren aanzienlijk beperkt. Het wegvallen van die inkomsten werd gecompenseerd door een openbare financiering van de politieke partijen waarvan de regels en de bedragen werden vastgelegd in de wet van 4 juli 1989 betreffende de beperking en de controle van de verkiezingsuitgaven voor de verkiezingen van de federale kamers, de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen (Belgisch Staatsblad van 20 juli 1989). Deze dotatie omvat een basisbedrag van 5 miljoen frank vermeerderd met 50 frank per behaalde stem.
Opmerkingen voor de webmaster |