Commissie voor de Institutionele
aangelegenheden
Voorzitter
Armand De Decker (PRL-FDF-MCC)
Commissie voor de Justitie
Voorzitter
Josy Dubié (Ecolo)
Commissie voor
de Buitenlandse Betrekkingen
en voor de Landsverdediging
Voorzitter
Marcel Colla (SP)
Commissie voor de Financiën
en voor de Economische
aangelegenheden
Voorzitter
Paul De Grauwe (VLD)
Commissie voor
de Binnenlandse Zaken
en voor de Administratieve
aangelegenheden
Voorzitter
Anne-Marie Lizin (PS)
Commissie voor de Sociale
aangelegenheden
Voorzitter
Theo Kelchtermans (CVP)
|
|
Zes vaste commissies
In de Senaat werken maximum zes vaste commissies die elk bevoegd zijn op een bepaald terrein.
In elke commissie hebben vijftien senatoren zitting, die aangewezen zijn volgens het principe van de evenredige vertegenwoordiging. De kleinste fracties vallen daarbij soms uit de boot. Zij mogen wel deelnemen aan de besprekingen, maar hebben geen stemrecht.
Elke commissie heeft een voorzitter en twee ondervoorzitters.
Bespreking en rapportering
Als er een wetsontwerp of wetsvoorstel wordt ingediend, beslist de Voorzitter welke commissie het zal behandelen. De commissie wijst vervolgens een of meer rapporteurs aan, belast met het opstellen van het verslag van de commissiebesprekingen.
De bespreking verloopt doorgaans in twee fasen : de algemene bespreking en de artikelsgewijze bespreking. Tijdens de artikelsgewijze bespreking komen ook de ingediende amendementen ter sprake en wordt er gestemd, eerst artikel voor artikel, vervolgens over de tekst in zijn geheel.
Na de goedkeuring van het verslag is het ontwerp of voorstel klaar om aan de plenaire vergadering te worden voorgelegd, waar de rapporteur verslag uitbrengt en alle senatoren aan de bespreking kunnen deelnemen.
De Senaatscommissies vergaderen in principe met gesloten deuren. Daarmee wil men voorkomen dat de sereniteit van de besprekingen wordt verstoord door commissieleden die zich enkel in de media willen profileren.
Hoorzittingen
Om zich beter over de draagwijdte van bepaalde ontwerpen of voorstellen te informeren, organiseren de commissies hoorzittingen waarop deskundigen van buiten het parlement toelichting verstrekken.
Bijzondere commissies, gemengde commissies en adviescomités
Naast de zes vaste commissies kan de Senaat nog bijzondere commissies, werkgroepen of adviescomités oprichten die zich dan met een specifiek onderwerp of aangelegenheid bezighouden. Ook gemengde commissies waarin verschillende commissies van de Senaat of zelfs van Kamer en Senaat samenwerken, zijn mogelijk. Van de Controlecommissie betreffende de verkiezingsuitgaven en de boekhouding van de politieke partijen , bijvoorbeeld, maken zowel kamerleden als senatoren deel uit.
Onderzoekscommissies
In uitzonderlijke gevallen kan de Senaat een onderzoekscommissie oprichten die over dezelfde bevoegdheden als een onderzoeksrechter beschikt. Zo onderzocht de Rwanda-commissie de Belgische betrokkenheid in het Rwanda-drama.
|