Breed maatschappelijk debat

Gevolgen van de informatiemaatschappij

De pijlsnelle ontwikkelingen in de informatieverspreiding hebben een enorme maatschappelijke impact. Tot dusver ontwikkelde deze (r)evolutie zich buiten het formele kader van de wetgeving. Nochtans is een duidelijk kader noodzakelijk, willen we niet meegesleurd worden door de informatie- en technologielawine.

glasveze.tif

 

De Senaat heeft zich voorgenomen hierover een breed maatschappelijk debat te organiseren, op voorstel van Joëlle Milquet en Michèle Bribosia-Picard (PSC), Michel Foret (PRL/FDF), Anne-Marie Lizin (PS), Pierre Jonckheer (Ecolo), Eddy Boutmans (Agalev), Sabine de Bethune (CVP) en Stef Goris (VLD).

Een eerste aanzet voor zo'n debat was reeds in oktober 1995 gegeven in een voorstel van resolutie waarin Pierre Jonckheer (Ecolo) en Eddy Boutmans (Agalev) de oprichting vroegen van een bijzondere commissie om de impact van de informatiemaatschappij te onderzoeken.

Het debat kan rond een achttal thema's worden opgebouwd:

> werkgelegenheid, delocalisatie en werken-op-afstand of telewerken
> eigendom, localisatie en gebruik van de netwerken en van hun infrastructuur
> toegang tot de informatie en basisdienst
> opvoeding en democratie
> cultuur en taalgebruik
> burgerlijk recht en strafrecht
> bescherming van de intellectuele rechten
> geheimhouding en bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

De verschillende vaste commissies van de Senaat zullen zich, elk binnen hun werkterrein, buigen over deze onderwerpen. Het plenaire debat zal vooral de plaats en functie van Internet trachten te omschrijven.

De grondslag van het Internet werd dertig jaar geleden gelegd. Militairen zochten toen hoe zij communicatienetwerken konden vrijwaren voor een kernaanval. Hun basisstructuur geldt vandaag nog steeds voor het Internet, hoewel het militaire karakter reeds lang verdwenen is. Zo functioneert het Internet vandaag nog altijd als een netwerk van onafhankelijke, individuele werkposten (PC's), waarbij de informatie wordt uitgewisseld in segmenten. Deze soepele, haast anarchistische structuur veroorzaakt de exponentiële groei van het netwerk. Deelname is uiterst eenvoudig: een PC (personal computer), een modem (apparaat dat de PC toelaat gegevens te ontvangen en te verzenden via de telefoonlijn) en een inbelpunt (verbinding met een zogenaamde provider, die de individuele gebruikers van over de hele wereld met elkaar verbindt) volstaan.

infor.tifToch vormen deze minimale vereisten voor een belangrijke groep mensen een onoverkomelijke drempel. Niet enkel de kostprijs speelt een rol, maar zij moeten ook technologische, culturele en taalbarrières overwinnen. Dit aspect zal in het debat ongetwijfeld een belangrijke rol spelen, samen met het onderzoek van de verbanden tussen de informatiemaatschappij en het recht, de economische ontwikkeling, de arbeidsmarkt, de democratie en de internationale betrekkingen.

Het debat in de Senaatscommissies wordt in de eerste helft van dit jaar gevoerd, waarna de verschillende rapporten in de plenaire vergadering worden besproken (tweede helft 1998). Na het debat wordt een algemeen verslag opgesteld en moeten de werkgroepen van elke commissie de noodzakelijk geachte initiatieven voorbereiden, zo nodig met de hulp van deskundigen.

Wij houden u op de hoogte.


Texte français

Opmerkingen voor de webmaster