Nieuwsbrief Senaat nr. 19

30/10/2018 Inschrijving op de nieuwsbrief

                 
   
       

website

FAQ

vergaderingen

contact

U kreeg onlangs

  • nr. 17 met de informatieverslagen die de Senaat richt aan de verschillende wetgevende en uitvoerende niveaus in België en met de Europese en internationale aangelegenheden, en
  • nr. 18 met de wetgeving en de resoluties die de Senaat heeft aangenomen, maar ook met een overzicht van de belangenconflicten waarvoor de Senaat een gemotiveerd advies heeft uitgebracht en met de institutionele rubriek.

In nr. 19 wordt geschetst welke burgeracties, colloquia en evenementen in de Senaat hebben plaatsgevonden.

 

Kan Vlaanderen een stuk van zijn grondgebied afstaan aan Nederland?
U krijgt het antwoord vanaf 13 november op www.senaat.be

 

Burgers - Evenementen

Het wandtapijt 'De kleuren van de bevrijding' vertelt

Op 22 november 1918 trad koning Albert I het bevrijde Brussel opnieuw binnen. Zijn historische toespraak voor Kamer en Senaat luidde belangrijke sociale hervormingen en het algemeen enkelvoudig stemrecht voor mannen in.

De Senaat herdenkt de Bevrijding met een interactieve tentoonstelling online en een unieke artistieke tentoonstelling rond het wandtapijt dat Anto-Carte en de Manufactuur Gaspard De Wit hieraan wijdden.

Aan de hand van een webtoepassing kan de bezoeker het wandtapijt ondervragen. De talrijke personages bieden hem telkens een ander perspectief op de gebeurtenissen in het nieuwe naoorlogse België. Documenten uit het archief van de Senaat en ander historisch beeldmateriaal geven een boeiend beeld van de krachtverhoudingen in deze bewogen overgangsperiode naar een nieuw tijdperk in de Belgische geschiedenis.

De tentoonstelling loopt van 23 november 2018 tot en met 26 oktober 2019 en kan zowel individueel als in groep bezocht worden.

Bij de tentoonstelling hoort een begeleidende lezingenreeks. De belangstellenden wordt om 12 uur een broodje en koffie aangeboden. De lezing zelf begint telkens om 12u30 en duurt 1 uur.

  • Vrijdag 30 november 2018: Prof. Jan Velaers (UAntwerpen): Een staatsgreep in Loppem? Koning Albert I en de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht, zonder Grondwetsherziening
  • Dinsdag 18 december 2018: Michel De Reymaeker (Artothèque Mons): Le contexte historico-artistique de la tapisserie 'Le retour victorieux du Roi Albert à la tête de ses troupes à Bruxelles, le 22 novembre 1918' et la Manufacture De Wit
  • Dinsdag 29 januari 2019: Prof. Tammy Proctor (Utah State University): From Belgian babies to UNICEF: The First World War, Children and the Right to Food
  • Vrijdag 1 maart 2019 :  Prof. Dr. Jean Faniel (Crisp) : Les rapports de force entre le législatif et l'exécutif en Belgique depuis la Grande Guerre : renversement suite à l'instauration du suffrage universel pur et simple.
  • Dinsdag 19 maart 2019: Prof. Sophie De Schaepdrijver (Pennsylvania State University): De emancipatorische kracht van de Groote Oorlog
  • Vrijdag 26 april 2019: Dr. Vincent Genin (ULiège - KU Leuven): Les juristes belges et leur influence internationale dans le monde après la Grande Guerre
  • Vrijdag 17 mei 2019: Majoor Dr. Erik de Soir (Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie) en majoor Frédéric Goethals (Militair hospitaal Koningin Astrid): Shell-shock en oorlogstrauma's. Hoe impacteren psychische letsels de slachtoffers en de maatschappij?

Inschrijven op www.22nov1918.be

SUPERDEMOCRATIE

De tentoonstelling in oktober 2017 stelde werken op uit de collecties van het M HKA (Antwerpen) en het BPS22 (Charleroi).

Als discussieplatform van BOZAR organiseerde Agora de Middagen van de democratie met Heather Grabbe, Franklin Foer, Julia Cagé en Susan Neiman. De partnerorganisaties van BOZAR nodigden sprekers voor 6 salons uit.

Nuit Blanche

Kamer en Senaat openden op 7 oktober 2017 hun deuren voor de 15de editie van de Nuit Blanche in Brussel, met als thema machtsspelletjes.

Herdenking Wapenstilstand in Federaal Parlement

400 oud-strijders en kinderen hebben op 11 november 2017 de Wapenstilstand na de Eerste Wereldoorlog herdacht. Kinderen hierbij betrekken sluit aan op het programma Herinneringseducatie voor de scholen.

In de Senaat werd een evocatie over de Groote Oorlog opgevoerd. Hierna volgde een film over senator Alexandre Braun, advocaat van verzetslieden tijdens de Groote Oorlog.

Twee kinderen lazen een getuigenis voor van een jong kind geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ten slotte gaf Thierry Coppieters 't Wallant een aangrijpende getuigenis over zijn jeugd in oorlogstijd.

Onderwijs centraal op Koningsdag

De viering van Koningsdag op 15 november 2017 stond in het teken van het onderwijs. In het debat over de toegankelijkheid ervan verdedigden leerlingen en studenten met verve hun standpunten.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke modereerde het debat. In haar conclusies suggereerde Senaatsvoorzitter Christine Defraigne onder andere de verplichte schoolplicht op 5 jaar te brengen. Dit zou in het voordeel spelen van kinderen in armoede.

Koning Albert, Koningin Paola, Prins Lorenz, Prinses Astrid, Prinses Claire, Premier Charles Michel en een hele schare hoogwaardigheidsbekleders namen deel aan de plechtigheid. Traditiegetrouw waren de Koning en de Koningin niet zelf aanwezig.

Europees Jongerenparlement stemt voor

Op 15 en 16 maart 2018 kwamen 90 leerlingen uit het 6de middelbaar uit Vlaamse en Waalse scholen in het Europees Jongerenparlement samen. Ze debatteerden er over euthanasie, Catalonië, gendergelijkheid, voedselveiligheid, pesten en hernieuwbare energie.

Jeugdparlement actief in krokusvakantie

120 jongeren leerden tijdens het krokusverlof 2018 in het Jeugdparlement actief de werking van een parlement kennen door te debatteren over her-federalisering, hervorming van het huwelijk, politiehervorming en circulaire economie.

De Senaat ontving voor de 10de keer het Jeugd Parlement Jeunesse.

Odissea-prijs voor jonge ruimtewetenschappers

Robin Baeyens kreeg op 20 februari 2018 de Odissea-prijs uit de handen van Burggraaf Dirk Frimout en Senaatsvoorzitster Christine Defraigne. Thomas Van Caelenberg behaalde zilver. Het brons ging ex aequo naar Thomas Bielen en Dimitry Schklar.

De Odissea-prijs, een beurs van 8.000 euro, wordt jaarlijks toegekend aan laatstejaarsstudenten ruimtevaart aan een Europese universiteit of hogeschool. Sedert 2005 kan de laureaat hiermee een stage in een bedrijf of in een ruimtevaartinstelling volbrengen.

Slechts 2 fouten in Hautekiet-dictee

Het Hautekiet-dictee der Nederlandse Taal werd op 6 april 2018 gewonnen door Elsie Ribbens en Robert Joosen. Zij spelden maar 2 woorden fout. Bert Jansen werd 3de met 3 fout gespelde woorden. Bij de prominenten haalde Kristien Bonneure het, bij de politici senator Steven Vanackere.

Het dictee werd uitgezonden op Radio 1. De opname vond plaats in het halfrond van de Senaat. Jan Hautekiet verzorgde de presentatie. Auteur Christophe Vekeman las de tekst 'In de trein' voor.

Scholierenparlement in de Senaat

Ruim 500 jongeren waren op 4 mei 2018 voor 1 dag te gast in de Senaat, de Kamer en het Vlaams Parlement. Het was het slotmoment van het KRAS-project. Dit is een rollen- en discussiespel waarbij jongeren uit Vlaanderen en Brussel een jaar lang debatten voeren. Jeugddienst Globelink wil hiermee jongeren stimuleren om zich te verdiepen in een actueel thema vanuit een mondiale invalshoek. Dit jaar was dat thema migratie. Onder de toepasselijke naam Plenum (b)XL bracht de slotdag in Brussel de 6 regionale groepen samen voor commissievergaderingen, gesprekken met experten en de plenumvergadering. In de Senaat kreeg het migratietraject zelf aandacht.

Herdenking einde W.O. II in Europa

Op 8 mei 2018 werd het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa herdacht. Leerlingen van het 5de en 6de secundair namen deel aan de plechtigheid bij het Graf van de Onbekende Soldaat. In de Senaat sprak Olivier van der Wilt (voormalig conservator van het Fort van Breendonk) over het verzet. Verzetsman en overlevende van Breendonk Roger Coekelbergs beantwoordde de vragen van het jonge publiek. Senator Jacques Brotchi was 'verborgen kind' tijdens de oorlog en getuigde hierover.

Open deuren op Nationale Feestdag

Zoals ieder jaar opende het Federaal Parlement zijn deuren ter gelegenheid van de Nationale Feestdag. Bijna 4.000 bezoekers bezochten de bezienswaardigheden van het Paleis der Natie en kregen uitleg over de werking van de Kamer en de Senaat.

Bovendien kan u het Federaal Parlement het hele jaar door bezoeken.

 

Colloquia

30 assistentiehonden

De Belgian Assistance Dogs Federation organiseerde op 26 september 2017 een informatiesessie over de toegang van assistentiehonden op openbare plaatsen. Hun toegang is namelijk wettelijk geregeld, maar te weinig bekend. In de Senaat waren er 30 assistentiehonden en hun baasjes aanwezig.

Religioptimist

Met de steun van Justitieminister Koen Geens, bevoegd voor de dialoog met de erkende erediensten en levensbeschouwingen, organiseerden de officieel erkende erediensten op 4 oktober 2017 het colloquium Religioptimist.

Kost van klimaatverandering

Wat is de menselijke en de financiële impact van klimaatverandering op de volksgezondheid, vooral voor kwetsbare groepen? Welk beleid moet er worden gevoerd? De bekende Belgische klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele nam deel aan het colloquium van de Federale raad voor Duurzame ontwikkeling op 26 oktober 2017.

Transversale bevoegdheden in federaal België

De studiedag van 10 november 2017 was gewijd aan de transversale bevoegdheden op fiscaal vlak en over de naleving en handhaving van normen die door verschillende overheden worden uitgevaardigd. Deze studiedag was de laatste in een reeks van 3, nadat eerder al de bevoegdheden van de gemeenschappen en de bevoegdheden van de gewesten werden toegelicht.

Illegale handel in wilde dieren

Minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne nodigden op 6 maart 2018 experten, politici en geïnteresseerden op een colloquium uit om de groeiende illegale handel in wilde dieren onder de publieke aandacht te brengen. Deze handel wordt geschat tussen 10 en 20 miljard dollars per jaar en bereikt hiermee hetzelfde niveau als de handel in drugs of in wapens.

Vrijhandel en protectionisme

De Arenberg Stichting organiseerde op 21 maart 2018 een seminar waarin een aantal pistes werden geschetst die kleine landen en ondernemingen kunnen volgen wanneer grote landen zich op zichzelf terugplooien.

Voorbij het statuut van samenwonende

Dit statuut beknot de vrijheid om als koppel te leven, een meerderjarig kind in huis te nemen of onderdak te verschaffen aan kennissen of familieleden. Toch zijn veel mensen financieel wel verplicht om samen te huren. Deze en nog meer problemen kwamen aan bod op de denkdag op 19 april 2018 in opvolging van het 9de Verslag van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting.

Make my Administration

50 mensen werkten mee aan het burgerforum 'Make My Administration' van de Federale ombudsman. Dit burgerforum bouwde verder op een enquête bij 1.000 mensen naar hun vertrouwen in en tevredenheid over de federale overheid en naar hun verwachtingen over de overheid van de toekomst. Op woensdag 3 oktober 2018 werd hun rapport overhandigd aan parlementsleden en hoge ambtenaren.

 

© Senaat.be - foto's © Kevin Oeyen
V.u.: Gert Van der biesen, secretaris-generaal van de Belgische Senaat

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?